hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Slike praæene kontroverzama

05.05.2007.

Fotografiji, koja je izazvala brojne kontroverze, prikazuje grupu mladih Libanonaca koji u kabrioletu prolaze kroz bombardirani dio Bejruta. Snimljena je 15. kolovoza prošle godine, na prvi dan primirja izmeðu Izraela i Hezbollaha. Na natjeèaj WPP-a prijavljene su 78. 083 fotografije 4460 fotografa iz 124 zemlje, a svijet istodobno obilaze dvije kolekcije od po dvjestotinjak fotografija. Neprofitna organizacija WPP prošle je godine odabrala Split za odredište odakle kreæe hrvatska turneja. Zahvaljujuæi dobroj organizaciji i ove mu je godine pripala èast da meðu hrvatskim gradovima bude prvi domaæin izložbe. Organizator je Fotoklub Split, a izložbu postavlja nizozemski kustos Sander Goudswaard.
U organizaciji izložbe pomoæ je pružilo i splitsko Gradsko poglavarstvo koje je iz proraèuna izdvojilo 100. 000 kuna. Split æe ujedno biti i domaæin prve Radionice za fotografe i fotoreportere u èijem æe radu, osim Goudswaarda, sudjelovati i Dirk-Jan Visser, poznati i nagraðivani nizozemski fotoreporter. Na radionici æe se razmatrati brojna pitanja, no posebna tema bit æe etièke i druge dvojbe s kojima se fotoreporteri susreæu prilikom rada u iznimno stresnim situacijama, poput stradavanja u ratovima, nesreæama i prirodnim katastrofama. U pola stoljeæa postojanja, udruga WPP je izrasla u neovisnu platformu foto-novinarstva i slobodne razmjene informacija, a svake godine organizira najveæe prestižno svjetsko natjecanje u novinskoj fotografiji.
Izložba nagraðenih fotografija putuje širom svijeta i svake je godine vidi dva milijuna ljudi u više od 45 zemalja. [Mira Jurkoviæ]

Povratak

AKTUALNO