hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

VIKEND INTERVJU: VIKTOR IVANÈIÆ, SUVLASNIK UGAŠENOG FERAL TRIBUNEA Medijsko tržište je pod diktatom korporacija i oglašivaèa

15.06.2007.

Raèunate li na pomoæ ili æete pokušati to uèiniti samostalno?
- Sada èinimo sve da novine ponovno pokrenemo samostalno i uèinit æemo sve da to tako i bude.

Koji je stvarni razlog gašenja Ferala? Jesu li to dugovanja prema državi ili nešto drugo?
- Neplaæeni PDV manji je razlog. S glavnim razlogom nosimo se veæ godinama, ali sada je jednostavno problem toliko narastao da ga samostalno više ne možemo prebroditi. Rijeè je o tome da je hrvatsko medijsko tržište pod korporativnim diktatom i diktatom oglašivaèa koji oèito nemaju sluha za istinito i kritièko novinarstvo. Usprkos našoj nakladi, koja je u prosjeku 13.000 prodanih primjeraka po broju, Feral veæ godinama nema oglase. Ako listovi s trostruko nižom nakladom imaju oglase, a Feral ne onda se pitam kakva je to 'tržišna' logika na djelu.

Zbog èega Feral ne može do oglasa?
- Rijeè je o tome da je pritisak na medije iz sfere gole politike, koji je bio prisutan devedesetih, sada premješten na gospodarstvo. Stvaraju se novi vidovi lojalnosti, a novine koje kritièki pišu o vlasnicima kompanija bit æe sankcionirane tako da im se uskrati dio prihoda. Feral je jedini medij koji živi jedino od èitatelja, dok sve ostale novine znaèajniji dio prihoda ostvaruju od oglasa. U ostalim novinama udio od oglasa u ukupnim prihodima je oko 60 posto, a u Feralu je nula. Prema našim procjenama, trebale bi nam tri stranice oglasa po broju da budemo rentabilni.

U vašoj prošlosti najviše problema èinila vam je politika. Je li ona danas neutralna?
- Naravno da nije. Tržište je politizirano i upravo je o tome i rijeè. U ovoj zemlji najmoænije su upravo državne kompanije. I ne samo to, cijeli niz poslodavaca još je u strahu od politièke vlast i Feral je kod svih njih na nekoj prešutnoj crnoj listi. Naše tržište je kardinalno politizirano i besmisleno je govoriti o nekom liberalnom tržištu gdje važe zakoni brojeva. Ovdje vrijede zakoni moæi i politièkih utjecaja. Èinjenica je da ovo neæe biti problem samo Ferala ako se ovako ide disciplinirati medije. Cijelo hrvatsko novinarstvo poèinje se doživljavati kao uslužni servis politièkoj vlasti i najmoænijim korporacijskim subjektima. Èini mi se da dolazi buduænost s bijednom ulogom hrvatskog novinarstva, a gašenje Ferala samo je njen simptom.
Poznati su problemi Ferala s HDZ-ovim vlastima. Je li Raèanova vlast bila iznimka?
- Ne, situacija je bila ista. Ne mislim da se ova Vlada ponaša radikalno drugaèije nego prethodna vlast. Raèan je èak odbijao dati intervju Feralu èime je dao signal i ostalima da nas ignorancijom nastave gurati na marginu. Prethodna Vlada nije uspjela provesti reforme na mnogim poljima, pa tako ni na medijskom. A naši problemi nisu novi - 14 godina nismo imali oglase. Imali smo trenutaka kad nam je naklada bivala veæa i manja, ali oglase nismo imali nikad. Razlozi sasvim sigurno nisu tržišni. Sasvim je sigurno da je tržište marketinga u Hrvatskoj koruptivno u svojoj biti. Novinarstvo sve više postaje ambalaža za opsluživanje tih razlièitih interesa i postaje tek dekor u kojem æe korporacije stjecati profite.

Bi li se Feral spasio kada bi mu Vlada, kao nekim drugim medijima, otpisala dugovanje za PDV?
- Da nam se otpiše dug za PDV sigurno bi nam bilo lakše, ali sistemski se novine ne bi spasile upravo zbog ovoga što sam rekao. Novine, jednostavno, ne mogu živjeti iskljuèivo od prodaje.

Hoæete li mijenjati koncepciju novina u zamjenu za opstanak na tržištu?
- Ne pada mi na pamet mijenjati temeljne ideje svoje koncepcije. Uvijek smo bili kritièan list koji je pisao istinu, a drugi danas 'otkrivaju' istine koje je Feral otkrivao davno prije. To pokazuje da su sve naše teme bile definitivno legitimne. Ako time radimo nešto što nije kurentno, onda je problem ovog društva i tržišta što za nas nema mjesta.

 

Saša Vejnoviæ

Povratak

AKTUALNO