hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prije izbora ukida se jednaka zastupljenost stranaka na TV?

22.08.2007.

Inicijativu šefova informativnih programa HTV-a, RTL-a i Nove TV o brisanju toèke Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno Pravila o postupanju elektronièkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe, podržala je veæina parlamentarnih stranaka, pa bi se moglo oèekivati da æe sporni èlanak doista biti izbrisan prije ovih izbora. Premijer Sanader izjavio je da se "možda i može naæi naèin" da se pomire zahtjevi triju nacionalnih televizija i pravo svih stranaka koje nastupaju na izborima da svoje poruke predstave biraèima. Prema nekim neslužbenim informacijama i predsjednik Sabora Vladimir Šeks ima razumijevanja prema zahtjevima televizija.
""
Nema svrhe
Iako se još ne zna hoæe li sporni èlanak i Pravila biti jednostavno izbrisani ili bi ih se zamijenilo nekim drugim èlankom sa smanjenim minimumom, na HTV-u veæ imaju model po kojem bi pratili predizbornu kampanju. "Sigurno je da mi imamo drukèije obveze prema javnosti nego komercijalne televizije. Sigurno æemo u startu svima osigurati jednake uvjete, ali ne u velikim kolièinama, a onda na temelju ispitivanja agencija na reprezentativnom uzorku naæi ozbiljne kandidate kojima bismo dali više prostora", kaže glavni urednik informativnog programa HTV-a u odlasku Vladimir Ronèeviæ. Podsjeæa da je na prošlim parlamentarnim izborima HTV u posljednja tri tjedna kampanje imao više od 300 sati izbornog programa, a vijesti su posljednjih dana znale trajati i po sat vremena, što je malo kome bilo gledljivo. U prilog im ide i mišljenje Ustavnog suda da je sustav praæenja izborne promidžbe na nacionalnim televizijama nesvrhovit jer su emisije zbog svog trajanja i strukture obveznih pitanja te izlaganja kandidata suprotne njihovoj svrsi. U sluèaju da se ništa ne promijeni komercijalne televizije teško æe moæi ispoštovati stroga pravila koja su im nametnuta Zakonom i Pravilima, a najbolje od svega je što za to vjerojatno ne bi snosili nikakve sankcije jer ih Zakon nije ni predvidio. No u ovom sluèaju nije rijeèe o inatu, veæ jednostavno o nemoguæem ispunjavanju tih obveza. "Još radimo na projektu izbora, što nam je jedan od najvažnijih projekata u ovoj godini. Izbore i stranke planiramo ozbiljno pratiti, samo problem je koga æemo pratiti. Nemamo kapaciteta pokriti apsolutno svaku stranku i negdje æemo morati podvuæi crtu, a upravo je to smisao ove inicijative", kaže Ivan Lovreèeg, glavni urednik informativnog programa RTL Televizije, dodajuæi da æe se njegova redakcija držati zakona koliko god to bude mogla. "Dat æemo svoj maksimum. Hoæe li svi biti time zadovoljni, ne znam, ali za gledatelje i ozbiljne stranke koje imaju ozbiljne šanse za prelazak izbornog praga ne bi bilo dobro kada bismo svima dali jednak tretman jer za to jednostavno imamo vrlo malo mjesta", kaže Lovreèek.
Uskoro sastanak
Predstavnici nacionalnih televizija oèekuju da æe se uskoro organizirati sastanak s parlamentarnim strankama te pravnim i medijskim struènjacima koji bi doveo do rješenja ove situacije. Prema nekim tvrdnjama, inicijativu za ispunjenje televizijskih zahtjeva vjerojatno neæe preuzeti sam Sanader s obzirom na osjetljivost ove problematike, ali navodno veæ ima najava da bi to mogao uèiniti netko drugi. Inaèe, inicijativu televizija podržao je i HSLS priopæenjem pod naslovom "Nismo svi jednaki". HSLS smatra da takvom "prisilnom promidžbom" graðanima politika postaje dosadna i nezanimljiva te da gubi smisao postojanja. "Mnogi predizborno razdoblje koriste za vlastitu promociju na štetu graðana, demokracije i politièke kulture i Hrvatskoj", poruèuju u HSLS-u. Dodaju kako se nadaju da æe selektivnim praæenjem predstojeæe izborne kampanje ona biti kvalitetnija te da æe iznjedriti kvalitetnije izborne rezultate.
Nova TV razmišlja o kriterijima za ulaz u program
Iva Gaèiæ, direktorica informativnog programa Nove TV, takoðer tvrdi da Pravila više nemaju nikakvu svrhu. "Svi su imali prilike uvjeriti se u posljednje tri godine da nema uplitanja politike u naš program i da smo neovisni. Izbore bismo radili voðeni vlastitom savješæu i profesionalnim standardima. U krajnjoj liniji da odluèimo biti pristrani, izgubili bismo kredibilitet", kaže Gaèiæ. Nova TV vjerojatno ne bi imala posebne emisije za one najmanje stranke, veæ bi u predizbornom programu dali prednost strankama koje imaju politièku prošlost i koje su dosad nešto ostvarile. "Ako se prelazak izbornog praga postavlja kao kriterij za ulazak u Sabor, onda ne vidim zašto i mi ne bismo mogli imati kriterij za ulaz na naš program", kaže Gaèiæ.

Povratak

AKTUALNO