hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pjevaj, pleši, gledaj, šaraj, ali od HTV-a ne odmaraj

13.09.2007.

Nova TV ne samo da je u prvim danima jeseni veæ odvalila sijaset novih domaæih serijala i ganjala po "provjerenoj" špranci pedofile, nego je veæ odradila i party u znak ambicioznog ulaska u novu sezonu, party kojemu je tako nužnu dozu glamoura dala i neprijeporna Severina. RTL party samo što nije, ali zato "Big Brother" veæ jest poèeo, sve u nadi da æe ova èetvrta sezona biti jednako gledana kao i prve tri, makar "zli jezici" opominjali kako je lani baš èetvrta sezona bilježila najslabiju gledanost.

Zadržavanje èelne pozicije

'NajjaèeHTV zabavu uoèi nove jesenske sheme nije imao, a hoæe li - ne zna se. Na Prisavlju su zauzeti kadroviranjem vodeæeg tima, no daleko od toga da svi oni koji su veæ otišli ili im ve de mandat još sitno traje, nisu obavili vrijedan posao i složili jesensku shemu koja kani HTV zadržati na èelnoj poziciji, kako u nas, tako i u èitavome našem što bližem, što daljem okruženju. Na prvu, noviteta nema puno, no ako se malo bolje zagrebe ispod površine, shema je taman takva da i opet jamèe sasvim solidnu prisavsku jesen.
Lista onih koji su plesali "samo jedno ljeto" nije dugaèka, ali je reprezentativna. Nema više "Emisije opæe prakse" i razgovora ugodnih Igora Mandiæa, Zvonka Makoviæa i Igora Zidiæa s Branimirom Pofukom. Kamen je pao sa srca èlanovima Programskog vijeæa koji spomenuti poker intelektualaca nikada voljeli nisu, ponajprije Želimiru Mesariæu koji je otvoreno izrazio zadovoljstvo što više nema, kako reèe, ambulante opæe prakse. Jesen, barem prvih mjeseci, ne donosi ni "Post scriptum" Petra Štefaniæa, makar se isprva s njim ozbiljno raèunalo. Štefaniæeva emisija postala je prekobrojna u gužvi uradaka politièko-mozaiènoga govornog tipa. Unaprijed dana pusta obeæanja morala su barem iskupljenja radi ostaviti na životu i Bagu, i Miliæa, i Merliæa. Onaj jedan prekobrojni tražio se izmeðu Štefaniæa i njegova "Post scriptuma" i Branimira Biliæa i njegovih "Lica nacije". Pobijedio je stariji, možda i zbog pametno, u finišu prošle sezone, odraðenih razgovora s premijerom Sanaderom ili, pak, '"Uzmikardinalom Bozaniæem. Štefaniæu je stoga ostala tek nada da æe uistinu do Nove godine njegov uradak biti redizajniran pa uskrsnut. A puno više nade u uskrsnuæe s pravom gaji Ðuro Tomljanoviæ.
Njegov "Poslovni klub" najprije je trebao biti skinut i obnovljen, no zalaganjem Programskog vijeæa, po svemu sudeæi, hitno æe na male ekrane.

Nema više

U rubrici "nema više" vrijedi, primjerice, spomenuti i "Genijalce". Taj kviz neæete više gledati, neæete ni "Kviskoteku", makar se spominjala u nekim kombinacijama, ali hoæete "Najslabiju kariku", "Milijunaša", "Uzmi ili ostavi" te apsolutni novitet zvan "Jedan protiv svih". Paèe, upravo zbog nedjeljne borbe "jednog kontra svih", "Milijunaš" æe do Nove godine iæi redovitih dvaput tjedno, da bi zatim vozio samo èetvrtkom. Zato æe se kutije u uzmi ili ostavi otvarati petkom, subotom i nedjeljom, i to bez Mirka Fodora, veæ u režiji Marija Petrekoviæa u kojem na Prisavlju oèito vide bogomdani talent èim su ga nakon šegrtovanja s Nikolinom Pišek podarili kutijama.
Na Prvom programu HTV-a zapravo manje-više sve ostaje po starom. Preživjeli su, primjerice, "Radni ruèak" i "Život u živo", "Nedjelja u 2" ostaje rezervirana za Acu Stankoviæa, "Škrinja" za Branku Šeparoviæ, "Latinica" je Latinova, bit æe i "Tragova" bude li tema, vrtjet æe se dokumentarni filmovi u kasne sate ili rane popodnevne, a termin oko šest i pol popodne i dalje je termin od domaæe sapunice, (i) ovaj put AVA-sapunice "Ponos Ratkajevih", 'Lukakoja svoje likove smješta tamo negdje u tridesete i èetrdesete godine prošloga stoljeæa. Ide, èetvrtu sezonu zaredom, i "Piramida".
Prva epizoda humanitarnog je karaktera, a ogledat æe se verbalno Marijana Petir, Ljubo Æesiæ Rojs i Damir Kajin.
A Goran Miliæ veæ æe nam krajem rujna isporuèiti svoje nove putopise. Da vikend bude nešto ležernijeg tona, subotom æe se brinuti Zuhra i Hrvoje Keèkeš u neèemu što se zove "69", dok æe nedjeljom to najprije raditi zvijezde koje plešu, a onda zvijezde koje pjevaju. Pjeva se, pleše i zabavlja, naravno, do filma, a to æe, poruèuju s HTV-a, biti sami hitovi.
Drugi program HTV-a zato æe još i više kidisati na mladu publiku, onu od 18 do 49 godina starosti, onu s kojom se dièe RTL i Nova TV. Primjera radi, svaki radni dan popodne na Drugom ciljana æe skupina moæi uživati u bloku serija za mlade. Da nije šala od serijala, svjedoèit æe nove epizode "Ally McBeal" baš kao i serija "McLeodove kæeri". Da ona prièa o ratu za one od 18 do 49 nije reèena bez razloga, dokazuje i petak, rezerviran za amerièki serijal "Uggly Betty", ovjenèan s 11 nominacija za Emmy. HTV æe tako ponuditi originalnu verziju, dok RTL sprema domaæu varijantu ružne Beti. Èetvrtkom æe na konkurenciju HTV udariti "Dobrim namjerama", igranim serijalom koji se kreæe negdje izmeðu krimiæa, trilera i sapunice, posveæenim urbanoj mladeži, u kojemu se i puca, i voli, i mrzi.

Korekcije meðu ljudstvom

'ÈetvrtuLjubitelje sportskih dogaðanja èeka sve ono na što su navikli pa još malo više. To hoæe reæi da æemo i opet gledati Ligu prvaka, ali i pregled španjolske i talijanske lige ponedjeljkom baš kao i odabrani derbi spomenutih liga nedjeljom. Bit æe i HNL-a, velikih svjetskih sportskih dogaðanja, a bit æe i prijenosa Ciboninih utakmica, koliko god se lani Cibona upinjala kazivati kako je televizija ne voli. Jesen donosi Cibonine utakmice u Euroligi, pri èemu "vukovima s Tuškanca" nije bio problem pristati na sve, pa i termin od 18 sati.
Mladež, ona mrvu zahtjevnija, imat æe, meðutim, razloga okrenuti koji put i na prvi program. Tamo æe se dvaput na mjesec izmjenjivati dobro poznati i priznati "Direkt" i serijal "Mijenjam svijet", posveæen takoðer mladima i režiran od Dane Budisavljeviæ, poznate po dokumentarcu "Sve 5". Oni najmlaði æe moæi uživati u svojim omiljenim emisijama, od "Žutokljunca" nadalje, a na sreæu i za razliku od inaèe, najbolje od ranojutarnjega djeèjeg programa reprizirat æe se u ranim popodnevnim satima.
Elem, svega je tu, nabrojili mi to ovdje ili ne, a bitno je kazati da jesenska shema HTV-a poèinje službeno 17. rujna, makar æe do poèetka nekih udarnih emisija valjati prièekati tamo negdje do pred kraj rujna. No vratimo se naèas na poèetak ovoga teksta. Naime, kako rekosmo, dok konkurencija feštaje, HTV bira èelnike. Novom direktoru Programa HTV-a baš kao i novom šefu Informativnog 'Narodprograma dana je moguænost da, ako žele, štogod od sheme i korigiraju. Ili, drugim rijeèima reèeno, mogao bi shematski prikaz doživjeti i kojekakve korekcije, a ako i ne bude korekcija u programu, bit æe ih, nema sumnje, meðu ljudstvom.
Stoga, gledajte HTV pozorno kao i do sada i ne brinite, tu dosade nema, tu su sva iznenaðenja vazda moguæa!

   

Izbori po starom

Koliko god se trudbenici informativne redakcije upinjali promijeniti pravila TV praæenja parlamentarnih izbora, kolikogod Mislav Bago pisao peticija, nakon što je premijer Ivo Sanader izjavio kako bi bilo neozbiljno tik pred izbore mijenjati pravila, èini se da æe se izbori pratiti po starom. A to hoæe reæi, imat æemo sate i sate negledljiva suèeljavanja koje æe voditi do ibera isfrustrirani novinari. No, nije li demokracija baš to, pravo da svatko kaže što mu je na duši ako se, naravno, uredno za izbore kandidirao.

Jadran po novom

Ljudima od mora, a i ne samo njima, najzanimljiviji bi mogao biti dokumentarni serijal "Veliki brodolomi Jadrana". Emitiranje šest epizoda od 40 minuta poèinje polovicom rujna, za tih šest epizoda prikazat æe se najpoznatije nesreæe i brodolomi našega mora, a gledatelji æe moæi vidjeti nepoznate lokalitete hrvatske podvodne baštine. Atraktivne snimke, animacija, povijesni dokumenti, izjave preživjelih i svjedoka, taman da se unaprijed potpiše tvrdnja producentske kuæe "Ring Multimedija" kako se rado o najambicioznijem i najopsežnijem dokumentarnom projektu u hrvatskom Jadranu u posljednjih 30 godina.

Nek' je mlado, lijepo i dobrodušno

Pitanje za milijun kuna glasi: "Meðu milijun mailova, pisama, razglednica, upita koji stižu na Prisavlje, o èem' naš puk najradije zbori i što bi da mu se vrti na malim ekranima bez prestanka!?" Ha, ostavite svaku nadu vi koji mislite da je svijet satkan od ozbiljne glazbe, visoke kulture i filmskih klasika. Narod želi serije "OC" i "Tree Hill"! Samo nek' je mlado, lijepo i dobrodušno, uz pinku zluradosti i intriga!

Povratak

AKTUALNO