hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND traži odgovornost za represiju nad novinarom Željkom Peratoviæem

20.10.2007.

Peratoviæ i danas gotovo cijeli dan u policiji
Novinar Željko Peratoviæ i juèerašnji dan proveo je u zgradi policije u Heinzelovoj ulici: od ranojutarnjih do poslijepodnevnih sati bio je prisutan policijskoj obradi svog zaplijenjenog arhiva. Kriminalistièka policija "poduzima daljnje izvidne mjere i radnje, a protiv Peratoviæa æe se nakon dovršetka kriminalistièke obrade, nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznena prijava".
Unatoè policijskoj akciji u sjedištu portala blog.hr, gdje su s Peratoviæevog bloga skinuti tekstovi i dokumenti koje se smatra državnim tajnama, podaci æe na kraju ipak ostati na Internetu, dostupni svim zainteresiranim graðanima. Niz blogera kopiralo je Peratoviæeve tekstove i dokumente te ih ponovo objavilo na Internetu. Jednu državnu tajnu tako je objavila i predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt, koja smatra da je sadržaj dokumenta oslobaða sumnje da je novinarima davala tajne podatke. Predsjednica DC-a dostupnom je uèinila "Informaciju o djelovanju POA-e za prijedloge poboljšanja obavještajne suradnje glede sluèaja Gotovina". Rijeè je, zapravo, o osvrtu hrvatske sigurnosne službe na prijedloge britanskih kolega o naèinu na koji bi moglu utvrditi sklonište skrivenog generala Ante Gotovine. Škare-Ožbolt, dakle, mogla bi biti sljedeæa na meti policije zbog objavljivanja tajnih dokumenata. (L.To./D.Ra.)

PUHOVSKI: Zavjera protiv premijera ili nedopustiva nespretnost
Analitièar Žarko Puhovski kaže da je "uhiæenje Peratoviæa zbog odavno objavljenih dokumenata toliko neshvatljivo da može biti samo zavjera protiv premijera ili nedopustiva nespretnost. Vjerujem da je ovo drugo, ali to ne umanjuje odgovornost policije, tužiteljstva, suda i tajnih službi", ocijenio je za naš list. "Ni policija ni tužiteljstvo ne mogu objasniti zašto je Peratoviæ uhiæen. Istodobno, nitko se ne buni kad se krši osnovno ustavno pravo na privatnost, pa se objavljuju privatne SMS poruke, ili kad tajna služba, suodgovorna za Peratoviæevo uhiæenje, ne objasni kako je moguæe da njezin bivši pripadnik osumnjièen za pedofiliju posjeduje dokaze o tajnom praæenju državnog tužitelja i bivšeg ministra policije", kaže Puhovski.

Kirin izvijestio Sanadera
U isto vrijeme, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin uvjerava da je naèelno protiv uhiæenja novinara.
- Ja sam naèelno protiv bilo kakvih uhiæenja novinara. No, u ovom specifiènom sluèaju moramo prièekati da Državno odvjetništvo i policija obave svoj posao, kazao je za naš list Kirin te potvrdio da se tijekom jutra èuo s premijerom Ivom Sanaderom, kojeg je, napominje, izvijestio o sluèaju. Takoðer, dodao je kako se s premijerom dogovorio da ga i dalje obavještava o razvoju ove obrade.

moguænošæu negativnih reakcija iz meðunarodne zajednice.
"U dogovoru s Peratoviæem i njegovim odvjetnikom Krešimirom Škaricom, HND æe tražiti odgovornost nadležnih za to što se dogodilo. Nakon što Peratoviæ i Škarica dobiju službene dokumente o pretresu, zapljeni opreme i uhiæenju, HND æe u dogovoru s njima odluèiti èiju æe toèno odgovornost tražiti", izjavio je juèer za naš list potpredsjednik HND-a Zdenko Duka.
Na uhiæenje Željka Peratoviæa juèer je reagirao i predsjednik Republike Stjepan Mesiæ. "Sloboda medija je temelj demokracije i uvijek sam se zauzimao i zauzimat æu se za slobodu javne rijeèi koja ukljuèuje i odgovornost. Što se tièe ovog konkretnog sluèaja, nisu mi poznati razlozi za pritvaranje pa ne mogu niti suditi o njihovoj opravdanosti, stoga mislim da je najbolje prièekati rezultate istrage", stoji u predsjednikovoj pisanoj izjavi dostavljenoj našem listu.
Iz policije, pak, tvrde da æe u nastavku kriminalistièke obrade biti usmjereni na utvrðivanje kaznene odgovornosti osoba u državnim tijelima èiji su tajni dokumenti dospjeli do novinara.
Željko Peratoviæ iskusan je i meðunarodno nagraðivani novinar koji od poèetaka, kada je izvještavao s vukovarskog ratišta, a potom u Gospiæu gotovo postao žrtvom Merèepove postrojbe, piše o najosjetljivijim temama rata i poraæa. Stoga nije rijeè o usputnoj provjeri jednoga od desetaka tisuæa blogera. To je prepoznala meðunarodna organizacija Reporteri bez granica kada je u opsežnome priopæenju ustvrdila da "vlasti, ako žele otkriti otkud cure dokumenti, trebaju istraživati pripadnike tajnih službi, umjesto što maltretiraju novinare kojima je posao objavljivati sve u javnome interesu". "Domovi novinara trebaju uživati zaštitu nužnu za tajnost njihovih izvora, jer bez njih ne mogu valjano raditi", dodali su Reporteri bez granica.

Autor: Boris PAVELIÆ



Povratak

AKTUALNO