hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zdenko Duka novi predsjednik HND-a

15.12.2007.

"Tijesno" je bilo veæ u prvome krugu u kome je Duka dobio 40, Kristiæ 36, a novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubièiæ, kojega su neki mediji prije skupštine proglasili outsiderom, 34. Najmanje glasova, samo devet, dobio je slobodni novinar Ivan Zvonimir Èièak koji se za predsjednika strukovne udruge kandidirao i 2003. godine i tada dobio pet glasova. Potpredsjednici HND-a su Luko Brailo, novinar Feral Tribunea, i Mislav Bago, novinar HTV-a.
- Predsjednik daje ton radu društva i posao koji me èeka nije nimalo lak jer je problema sve više i trebat æe mnogo energije za njihovo rješavanje, kazao je nakon izbora Duka. Na kraju skupštine oprostio se od kolega, koji su ga u dva navrata birali za predsjednika Društva, dosadašnji predsjednik Dragutin Luèiæ koji je kazao da ostavlja "punu kasu i èiste raèune". No, i niz neriješenih problema zbog kojih je i ovogodišnja ocjena skupštine HND-a da je stanje u novinarstvu jednako zabrinjavajuæe.
- Moæne gospodarske i financijske grupacije, nerijetko u sprezi s politikom, vlasnicima medija pa i novinarima, ustanovljuju u nas novi tip gospodarenja i ravnanja medijima. Ako se u obzir uzme èinjenica da je u Hrvatskoj država najveæi i najmoæniji kapitalist, onda je posve jasno da na dio medija i njihove profesionalne i moralne standarde u dobroj mjeri utjecaj èine politièke i gospodarske moæi u sada veæ prozirnoj, ali zato ne manje opasnoj simbiozi, upozorio je u izvješæu Luèiæ.

Autor: S.BAKIÆ

Povratak

AKTUALNO