hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

'Novinari uznemiravaju policajce iz dokumentarca o nestanku Britt Lapthorne'

13.02.2009.

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a zatražio je danas od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da učini sve kako bi omogućio normalan život i rad dvojici dubrovačkih policajaca koji su, tvrde u sindikatu, izvrgnuti uznemiravanju domaćih i stranih novinara nakon što su objavljeni njihovi fotoroboti u dokumentarcu o nestanku Britt Lapthorne.

U dokumentarcu australske televizijske postaje "Channel Seven" objavljeni su fotoroboti dvojice muškaraca koji navodno u Dubrovniku otimaju mlade djevojke, no načelnik Ureda ravnatelja hrvatske policije Krunoslav Borovec idućeg je dana ustvrdio kako je riječ o dvojici dubrovačkih krim-policajaca koji su službeno postupili prema jednoj od tri sudionice emisije i o tome podnijeli izvješće.

U sindikatu smatraju da je "senzacionalističkim" australskim dokumetarcem učinjena velika šteta policiji, Dubrovniku i Hrvatskoj, a posebno dvojici policajaca, članovima tog sindikata, koji su "preko noći postali potencijalni počinitelji otmica i ubojstva" iako nemaju nikakve veze sa zločinom koji im se u dokumentarcu stavlja na teret.

Sindikalisti tvrde da su njihovi kolege izvrgnuti uznemiravanju domaćih i stranih novinara od kojih primaju telefonske pozive i koji im dolaze na kućne adrese, uznemiruju ukućane, obilaze susjede, traže izjave te fotografiraju i snimaju njihove kuće.

Zato od ministra Karamarka traže da učni sve što može kako bi se dvojici policajaca omogućio normalan život i rad.

Australska državljanka, 21-godišnja Britt Lapthorne nestala je 18. rujna 2008. u Dubrovniku u još nerazjašnjenim okolnostima, a posljednji je put viđena u noći ispred jednoga dubrovačkog diskokluba kako odlazi u društvu dvojice muškaraca i pet djevojaka. Njezino truplo pronađeno je nakon 20-ak dana potrage, 6. listopada, u moru između Danča i Boninova, u dubrovačkoj uvali.

Obdukcijom na truplu nisu pronađeni tragovi nasilja.

Truplo je prevezeno u Australiju, a u Melbourneu, gradu u kojem je Lapthorne živjela, ponovljena je obdukcija koja također nije otkrila uzrok smrti.

U hrvatskoj policiji tvrde da je slučaj Britt Lapthorne za njih još otvoren jer još nisu riješene dvojbe o njezinoj smrti, a rezultati obdukcije nisu odgovorili na mnoga pitanja.

(Hina)

Povratak

AKTUALNO