hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

‘Naslov za vrh domaće proze’

02.03.2009.

ZAGREB - Knjiga “U zadnji čas - Autobiografski reality show” Igora Mandića, u kojoj se autor prisjeća svog odrastanja u Dalmaciji, studija u Zagrebu, novinarskih početaka i polemika s neistomišljenicima iz kulture i politike, predstavljena je u petak u Novinarskom domu u Zagrebu.

Riječ je o svojevrsnom nastavku njegove uspješne autobiografske knjige “Sebi pod kožu” iz 2007., kojom je obuhvatio pedesetak godina svojega javnog i privatnog života. Urednik knjige Velimir Visković posebnu vrijednost djela vidi u tome što je autor samoironičan, ne ruga se samo drugima nego i samome sebi.

Pravi literat

Ocijenio je da se Mandić dvjema autobiografskim knjigama svrstao u sam vrh hrvatske beletristike i da će s njima u hrvatskoj književnosti ostati zapamćen kao pravi literat.

Prema riječima novinara Marka Grčića, Mandić je svoje ponajbolje tekstove napisao kao “majstor dijaloga s vremenom”, a i njegovu novu knjigu obilježavaju dijalozi, oni s prošlošću i sa samim sobom.

U autobiografskim knjigama pokazuje se jedan drugi Mandić, puno ranjivija osoba od one na koju smo navikli, napomenuo je.

Granice intime


Grčić smatra da Mandić u knjizi ne razgolićuje toliko ono što je privatno koliko ono javno iz društvenog i političkog života. Granica intime za Mandića su njegova supruga, kći i gastronomija, dodao je.  Ulomke je čitao je Rade Šerbedžija.

Povratak

AKTUALNO