hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hrvatskim tiskanim medijima crno se piše

05.03.2009.

Business.hr

Govoreći na tribini "Sudbina hrvatskog tiska" koja se održala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Maletić je kazao kako se radi o nastavku negativnog trenda te da je pad u siječnju ove godine u usporedbi s onim lanjskim bio 9,24 posto.

U Hrvatskoj se dnevno prosječno prodavalo oko 400.000 primjeraka tiskanih novina, što iznosi oko 150 milijuna godišnje koje su do sada generirale prihode od oko 3Hrvatskim tiskanim medijima crno se piše milijarde kuna, od čega dvije trećine od marketinga odnosno prodaje oglasa, a ostatak od prodaje.

"Međutim, oglašivači sada smanjuju budžete 30 posto i u kombinaciji s padom prodaje tiskani mediji Hrvatskim tiskanim medijima crno se pišenaći će se u velikim problemima", kazao je Maletić. Pri tome više nema puno manevarskog prostora jer je u svim redakcijama već davno izvršena racionalizacija radne snage, odnosno više nije moguće štedjeti na zaposlenicima.

Zbog medija u problemima su se našle i banke koje su ih kreditirale sa 800 milijuna kuna, a sada su prisiljene reprogramirati te kredite, također je rekao Maletić opisujući trenutačno crno stanje tiskanih medija studentima fakulteta, budućim novinarima.

Igor Medić

Povratak

AKTUALNO