hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

EU će investirati 5 milijardi eura u internet i infrastrukturne projekte

00.00.0000.

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer načelni dogovor o investiranju pet milijardi eura nepotrošenih sredstava iz europskog proračuna u energetske infrastukturne projekte i širokopojasni internet, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, češki premijer Mirek Topolanek.

"Postigli smo načelni dogovor s kojim se svi slažu", rekao je Topolanek na kraju prvog dana summita EU-a.

Riječ je o popisu konkretnih projekata u energetskoj infrastrukturi, za što je namijenjeno četiri milijarde eura, a preostala milijarda uložit će se u projekte za poboljšanje dostupnosti širokopojasnog interneta.

Uvjet je da se tih pet milijardi mora potrošiti ove i sljedeće godine. Na tome su insistirale neke zemlje poput Njemačke, koji ističu da se mora novac mora usmjeriti u projekte koji mogu brzo donijeti korist u kratkom roku.

"Ovaj načelni dogovor smatram velikim uspjehom", izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Pregovori na ministarskoj razini o paketu od pet milijardi eura trajali su mjesecima.

Barroso je istaknuo da su se na summitu zemlje članice približili konsenzusu u pogledu zajedničkog stajališta koje će EU zastupati na summitu G20 početkom travnja u Londonu.

Predsjednik Europske komisije istaknuo je da među zemljama članicama postoji spremnost da se pomoć zemljama članicama koje su najviše pogođene krizom udvostruči s 25 na milijardi eura, ali odluka o tome još nije donesena. (Hina)

Povratak

AKTUALNO