hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Treba li Čeljuski uzeti Dnevnik

26.03.2009.

Glavna urednica Informativnog programa Hrvatske televizije Hloverka Novak Srzić žestoko je stala u obranu Tončice Čeljuske, urednice glavnog Dnevnika, kad su je novinari pitali hoće li Čeljuska i dalje pripremati i voditi Dnevnik.
    Logično je da su Hloverku Novak Srzić mediji pozvali da kaže što sada planira učiniti sa svojom urednicom zato što je Čeljuskin muž upravo pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvorske kazne, a protiv njega se vodi još jedan skoro identičan proces u Zadru.
    Zlatko Čeljuska, muž urednice Dnevnika HTV-a, bit će smješten iza rešetaka jer je građaninu Milanu Zecu 2001. godine prodao tuđi građevinski teren na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu. Tu prijevarnu akrobaciju izveo je uz pomoć krivotvorene osobne iskaznice građanina Renea Hollosa, stvarnog vlasnika parcele. Osim što ide u zatvor, Čeljuska mora vratiti Milanu Zecu 700.000 kuna i platiti 10.000 kuna sudskih troškova.
    Zanimljivo je da se i u drugom, nedovršenom zadarskom procesu, Zlatku Čeljuski sudi gotovo zbog iste stvari. Optužba glasi da je Hrvatu iz Švicarske 2005. godine prodao tuđe zemljište za 100.000 eura također se lažno predstavljajući. Na suđenjima u Zagrebu i u Zadru Tončica Čeljuska dala je mužu alibije, a u Zagrebu je njezin iskaz sada i konačno odbačen kao neistinit.
   
Percepcija važna za medije
Stvari, dakle, za obitelj Čeljuska stoje tako, nimalo dobro.
    Ali tim se neugodnim slučajem nitko ne bi bavio osim na razini vijesti u crnoj kronici da nije riječ o dvije bitne okolnosti. Jedna je da je ovdje riječ o obitelji urednice Dnevnika na javnoj televiziji. Sljedeća je ta da glavna osoba Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić, osoba koja je ključni kreator javnog mnijenja u Hrvatskoj, na jedan ozbiljan problem u svom dvorištu reagira pokazujući zabrinjavajuću nedoraslost i neznanje.
    Premda je Novak Srzić skoro zaprepaštena što netko uopće pomišlja da bi Tončicu Čeljusku trebalo povući iz Dnevnika HTV-a i premjestiti je na neko mjesto iza kamera, upravo to je trebala i morala provesti istog trenutka kad je objavljena presuda protiv Čeljuskinog muža. Tako bi postupila svaka ozbiljna javna i privatna televizija na svijetu, a vrlo je jednostavno objasniti zašto.
    Možemo li zamisliti kako će gledatelji sutra reagirati u situaciji kada Tončica Čeljuska u Dnevniku bude informirala o slučajevima kriminala koje progoni Državno odvjetništvo, o pitanjima povjerenju u pravni sustav ili o bilo čemu što će televizija prirodno zagovarati kao zakonito, časno i društveno poželjno.
    – Ah, to je ona kojoj je muž u zatvoru zbog prijevare i krivotvorine. Baš se ona našla popovati što je ispravno – reći će narod. Takva će biti percepcija, a percepcija je nešto jako važno za medije. Istaknuta medijska lica moraju biti nekompromitirana da bi im se vjerovalo. Mediji koji drže do sebe, a pogotovo javna televizija koja je javno dobro, paze da njihovi novinari i urednici ne budu povezani s bilo čime što im oduzima legitimaciju za bavljenje poslom koji, kao savjest društva, uvijek proziva, važe, kontrolira i odmjerava.
   
Stvaranje opasne zabune
Zato je u ovom slučaju čak potpuno nebitno je li Tončica Čeljuska znala za prijevare svoga muža ili nije znala, je li ona trošila novac stečen tim prijevarama i je li ga lažnim iskazima branila na sudu. Zbog postupaka njenog muža u javnosti su uništeni njezina vjerodostojnost i integritet. Izgubila je ugled, a u ozbiljnom javnom poslu kao što je ozbiljno novinarstvo, ugled je sve. Tako je i u drugim profesijama poput sudačke ili profesorske. Teško da bi itko glasao da se sucem imenuje čovjek čija je žena u zatvoru zbog teške pronevjere. Takav je život, takva su pravila, i ima razloga što su takva.
    Zato Hloverka Novak Srzić stvara opasnu zabunu za ovu stvar posve nevažnim dokazivanjem da Čeljuska dobro radi svoj posao i obzirima prema njenim ljudskim, radnim i ženskim pravima. Da ju je premjestila na neko pozadinsko radno mjesto, ne bi ugrozila nijedno njeno pravo osim prava da svaku večer vodi Dnevnik, a za takvo pravo Čeljuska više nema pretpostavki. Tim prije zato što se i dalje ne zna suspregnuti pa medijima dokazuje kako je sud osudio njenog muža iako je on apsolutno nevin čovjek. Glavna urednica Informativnog programa HTV-a nanosi tešku štetu HTV-u jer ne zna ili ne želi postupiti ispravno.

Povratak

AKTUALNO