hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kodeks se mijenja zbog ravnatelja

02.04.2009.

ZAGREB – Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić sastao se s članovima Etičkog povjerenstva HRT-a ne bi li ih podrobnije informirao o razlozima zbog kojih je Ravnateljstva redizajniralo Etički kodeks HRT-a. Podsjetimo, Etičko povjerenstvo, poglavito predstavnici Sindikata novinara Hrvatske pri HTV-a, baš kao i HND-a pri HTV-u, ponajviše je zasmetala izmjena članka 66. prema kojoj se, smatraju, od nadležnosti Etičkog povjerenstva izuzima glavnog ravnatelja, ravnatelje, direktore i glavne urednike, baš kao i nakana Ravnateljstva da se sastav Etičkog povjerenstva pojača s dva vanjska člana koji su izvan kruga zaposlenika HRT-a. Sastanak sa Sutlićem trajao je skoro dva sata. Glavni ravnatelj je, kako neslužbeno saznajemo, pojasnio kako redizajn članka 66 sada zapravo omogućuje da i sam bude kažnjen od strane Ravnateljstva, a ne da kao do sada sam sebe mora kažnjavati u slučaju kršenja Kodeksa. Također je obavijestio Etičko povjerenstvo kako će se u roku mjesec dana očitovati o zaključcima Sindikata i HND-a koji promjene ne prihvaćaju, već štoviše traže da se od njih odustane ili će Etički kodeks rušiti pravnim putem. No, kako nam rekoše neki od nazočnih sastanku, dojam je da će sve što je Ravnateljstvo zamislilo ostati na snazi, pri čemu među zaposlenicima tek tinja nada da bi se pod ingerenciju Etičkog povjerenstva mogli vratiti 'programski ljudi', direktori i glavni urednici.
    Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer tek nam je potvrdio da je »Glavni ravnatelj među svojim mnogim sastancima imao i radni sastanak s članovima Etičkog povjerenstva HRT-a.«
    – Nije mi poznat sadržaj sastanka, ali nije niti uobičajeno da sadržaje svojih radnih sastanaka HRT iznosi u javnost, kao uostalom niti bilo koje drugo poduzeće igdje – poručio je Roemer.

S. Pavić

Povratak

AKTUALNO