hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Polančec: EPH je ispunio sve obveze

07.04.2009.

ZAGREB - Iako je, prema analizi stručnih službi Fonda, EPH kao kupac Slobodne Dalmacije ne samo ispunio, nego i premašio sve odredbe ugovora, glasovanje je odgođeno za drugu sjednicu. Naime, Ozren Matijašević, predstavnik sindikata u Upravnom odboru Fonda, zaprijetio je zahtjevom Državnom odvjetništvu koje bi trebalo ispitati ispunjavanje ugovora.

Uloženo i više od planiranog

Nakon toga je Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i UO-a Fonda, pristao da se glasovanje odgodi za sljedeću sjednicu nakon što se ispitaju navodi skupine malih dioničara Slobodne Dalmacije te samo izvješće prema potrebi dopuni. No, napomenuo je da “vjeruje suradnicima Fonda koji su sastavili izvješće” te da Matijaševićeve sumnje bacaju novo svjetlo na suradnju u Upravnom odboru.

Naime, Matijašević je, naglasio je Polančec, mogao sam zatražiti dodatna objašnjenja i dostaviti stručnim službama Fonda dokumentaciju malih dioničara, što nije učinio.Matijašević nije htio ulaziti u razloge svojih sumnji, ali je novinarima napomenuo “da je 2007. godine EPH kupio 50 posto vlasništva Adriatice.net za oko 30 milijuna kuna da bi nakon toga Slobodnoj Dalmaciji prodao 25 posto udjela po dvostruko većoj cijeni”.

- Ta je predočeno kao ulaganje u Slobodnu, što, prema mom mišljenju, čak ima elemente kaznenog djela - ustvrdio je Ozren Matijašević.  

Prema analizi službi Fonda, EPH je u Slobodnu Dalmaciju uložio 420,7 milijuna kuna, a njegova je obveza temeljem ugovora iznosila 355,28 milijuna kuna.

Analiza službe


Predsjednik HFP-a Vedrana Duvnjaka rekao je da služba nije analizirala odredbe o broju zaposlenih jer još nije proteklo pet godina od zaključenja ugovora iz kolovoza 2005. godine.

 Adriatica.net: Povećali smo promet 18 puta

Kada je EPH kupio 50 posto udjela u Adriatica.netu, ukupni promet Adriatice bio je 145 milijuna kuna. Na kraju 2008. EPH je dokapitalizirao Slobodnu Dalmaciju d. d. dijelom svojih udjela u društvu Adriatica.net. U trenutku dokapitalizacije ukupni godišnji promet Adriatica.neta iznosio je dvije milijarde i šest stotina milijuna kuna. U međuvremenu, Adriatica.net je postala najveća touroperatorska grupa izvan EU i obavila akvizicije velikih stranih i domaćih turističkih grupa (slovenski Kompas, hrvatski Atlas, nizozemska ID Riva i srpski Jolly Travel (vidi informaciju na: http://www.adriatica-group.net/about_hr.htm). Od trenutka kada je EPH kupio udjele u Adriatica.netu do trenutka dokapitalizacije Slobodne Dalmacije, ukupni promet društava povećan je za više od 18 puta.

Povratak

AKTUALNO