hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Američka novinarka štrajka glađu dok je ne puste na slobodu

27.04.2009.

TEHERAN - Američka novinarka i nekadašnja Miss Sjeverne Dakote, koja sjedi u zatvoru u Iranu zbog optužbi za špijunažu, odlučila se na štrajk glađu koji planira nastaviti sve dok ponovo ne bude na slobodi.

Otac zatočene Roxane Saberi, Reza, rekao je tu informaciju za CNN i dodao da štrajka još od utorka. Tridesetjednogodišnja djevojka prije tjedan dana osuđena je na osam godina zatvora nakon suđenja koje je trajalo jedan dan i bilo zatvoreno za javnost.

Očaj roditelja


- Trebala je vidjeti svoju odvjetnicu u četvrtak, ali nisu joj dali sudsko odobrenje da posjeti Roxanu. U razgovoru koji nije potrajao niti minutu rekla nam je da štrajka glađu, a nismo imali vremena da je zaustavimo u njenom naumu - rekao je očajni otac Reza.  Iranska odvjetnica i dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi za njemački je tisak potvrdila da će braniti iransko-američku novinarku Roxanu, ali danas nije mogla do svoje klijentice. Žalit će se na presudu, a šef pravosuđa ajatolah Hashemi Shahroudi naredio je brz i pravedan postupak, kako su prenijeli iranski mediji.

Uhićenje zbog boce vina


Roxana je rođena u SAD-u i živi u Iranu od 2003. godine, slobodna je novinarka koja je pisala knjigu o iranskoj kulturi i nekome očito jako nagazila na žulj. Vlasti su prvotno objavile da su je uhitili zbog boce vina, da bi kasnije rekli kako se bavila novinarstvom bez pravovaljanih dokumenata. Prije dva tjedna moglo se čuti da je optužena za špijunažu.

- Pod lažnom krinkom da je reporterka obavljala je špijunske aktivnosti - rekao je Hasan Hadad, zamjenik državnog tužitelja. Dodao je kako je ona priznala svoj “zločin”. Njen otac strahuje kako su je mučili ne bi li došli do priznanja.

Povratak

AKTUALNO