hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

I bez ekskluzive svi smiju informirati o značajnim događajima

27.04.2009.

ZAGREB – Ministarstvo kulture uputit će uskoro u javnu raspravu nacrt novog Zakona o elektroničkim medijima na kojem je proteklih mjeseci već radila radna skupina u kojoj su predstavnici različitih institucija koje se bave medijima, među njima i predstavnici HRT-a, Nove TV i RTL Televizije. Ovo je trenutačno jedini medijski zakon koji je potrebno mijenjati radi usklađivanja zakonodavstva Hrvatske i EU, zbog primjene Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama u naše zakonodavstvo. Novitet je ozakonjenje specijaliziranih televizijskih ili radijskih kanala koji u shemi programa imaju više od 70 posto istovrsnih (glazbenih, sportskih, filmskih, itd.) programa. Ostaje otvoreno pitanje hoće li se i od nakladnika specijaliziranih kanala zahtijevati da i sami proizvode dio tih programa.
   
    Prvi put će se regulirati i plasman proizvoda, što je po definiciji svaki oblik audiovizuelne komercijalne komunikacije koji uključuje ili spominje proizvod, uslugu ili njihov zaštitni znak tako da se prikaže u programu uz plaćanje ili sličnu naknadu. Plasman proizvoda bit će dopušten u kinematografskim djelima, filmovima i serijama koje su napravljene za televiziju ili za druge audiovizuelne medijske usluge, sportske programe i programe lagane zabave, uz izuzetak dječjih programa. Jer, u digitalizaciji medija, potrošači će moći lako »preskočiti« klasične oglase, ali, da jednostavno kažemo, neće moći i ove koji su u scenariju. No, zato se propisuje da ni u kakvim okolnostima plasman proizvoda ne smije utjecati na uredničku neovisnost, da ne smiju izravno poticati na kupnju roba i usluga i da gledatelji moraju jasno biti obavješteni o postojanju plasmana proizvoda, i na početku i na kraju programa.
    Programske osnove onih medija kojima je dodjeljena koncesija i izmjene programske osnove su javne, a nacrt zakona propisuje da sve budu objavljene na internetskoj stranici Vijeća za elektroničke medije. Postoje i prijedlozi da svi ugovori o koncesijama i popratnoj dokumentaciji budu na webu. Nije još riješeno hoće li se koncesionari morati držati vremena objavljivanja programa za koje su dobili koncesiju.
   
    Nakon usvajanja ovog zakona, neće se moći dogoditi ono što je bilo nedavno – da je isključivo RTL Televizija imala snimljeni materijal sa svjetskog prvenstva u rukometu. Bez obzira na nečija ekskluzivna prava, kad se radi o značajnijim događajima, a čiji popis izrađuje VEM, i druge televizije će moći izraditi slobodan odabir kratkih isječaka tog događaja u okviru informativnog programa, najviše minutu i pol.
    Ostaje još otvoreno koliki će morati biti udio vlastite proizvodnje u televizijskom 'prime time'-u – 60, 50 ili 40 posto između 18 i 22 sata.
    Inače, predstavnici RTL Televizije podnijeli su amandmane prema kojima bi ovaj Zakon o elektroničkim medijima uređivao i dodjelu digitalnih zemaljskih frekvencija, pa predlažu da digitalni multipleks MUX B omogući dva nova programa HRT-a, ali i po jedan novi program za RTL i Novu TV.

Z. Duka

Povratak

AKTUALNO