hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sloboda medija – temeljna sloboda

04.05.2009.

WASHINGTON – Američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton u svojim su porukama u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, upozorili na ključni značaj slobode medija za otkrivanje zlouporaba vlasti i borbu s korupcijom, te na doprinos koji novinari daju promicanju ljudskog dostojanstva, slobode i napretka.
    »Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. svibnja kako bi nas sve podsjetio na vitalno značenje te temeljne slobode. To je dan kada slavimo nezamjenjivu ulogu koju novinari imaju u razotkrivanju zloporaba vlasti«, istaknuo je Obama u priopćenju koje je u subotu objavila Bijela kuća. On je upozorio na rastući broj novinara koji su diljem svijeta ušutkani smrću i zatvorom, ističući kako su od 1993., otkad se obilježava Svjetski dan slobode medija, ubijena 692 novinara. »Samo trećina tih smrti povezana je s izvještavanjem o ratu, većina žrtva su lokalni novinari koji su pisali o temama kao što je kriminal, korupcija i nacionalna sigurnost u njihovim domovinama«, istakao je Obama.
    Upozoravajući na gušenje medijskih sloboda diljem svijeta, Obama je naveo negativne primjere zemalja kao što su Azerbajdžan, Uzbekistan, Mianmar, Eritreja, Kuba i Zimbabve te imena nekih novinara koji su simboli stradanja, kao što su Shi Tao i Hu Jia u Kini i J. S. Tissainayagam u Šri Lanki. On u priopćenju izražava posebnu zabrinutost za američke novinarke zatvorene u inozemstvu – Roxanu Saberi u Iranu, te Eunu Lee i Lauru Ling u Sjevernoj Koreji.
    Sjedinjene Države se s ponosom pridružuju međunarodnoj zajednici u proslavi Svjetskog dana slo

Reporteri bez granica za Roxanu Saberi
   
    Organizacija Reporteri bez granica mobilizirala se u nedjelju, prigodom Međunarodnog dana slobode medija, za oslobođenje triju novinarki među kojima i Roxane Saberi, navela je organizacija u priopćenju. Novinari bez granica su pozvali na veliki skup u nedjelju u 15 sati ispred veleposlanstva Irana u Parizu kako bi iranskim vlastima uručili peticiju kojom traže oslobađanje Roxane Saberi. Četiri člana Novinara bez granica štrajkaju glađu od 28. travnja u znak podrške Saberi, precizirala je organizacija i dodala da su slične akcije u nedjelju pokrenute u Kanadi, SAD-u, Velikoj Britaniji, Belgiji i Španjolskoj. Ukazali su i na potrebu hitnog oslobađanja dviju novinarki TV-mreže Current TV, Eune Lee i Laure Ling, zatvorenih u Pjongjangu od 17. ožujka ove godine. (Hina/AFP)
    5.2009. 12:34:01
bode medija i »doprinosa koji novinari daju promicanju ljudskog dostojanstva, slobode i napretka«, poručila je državna tajnica Clinton u priopćenju State Departmenta. Ona je naglasila da živimo u svijetu u kojem je »slobodan protok informacija i ideja moćna sila napretka«, a neovisni tisak, radio i televizija te internetski mediji »više od izvora vijesti i mišljenja«. »Sloboda medija je ključna za demokraciju, ona jača transparentnost i odgovornost, a oboje je preduvjet za održivi gospodarski razvoj«, ocijenila je. Prema njezinim riječima, oni koji nastoje zlorabiti vlast i širiti korupciju, vide prijetnju u medijskim slobodama. Umjesto da podupiru medijsku otvorenost, oni pokušavaju kontrolirati ili utišati neovisne glasove, a metode koje rabe protiv novinskih organizacija i novinara idu od restriktivnih zakona i propisa do cenzure, nasilja, zatvaranja, čak i ubojstava. (Hina)

Povratak

AKTUALNO