hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Roxana Saberi puštena iz zatvora

12.05.2009.

TEHERAN – Iransko-američka novinarka Roxana Saberi u ponedjeljak je puštena iz zatvora u Tehranu, pošto joj je prizivni sud smanjio kaznu s osam na dvije godine zatvora uvjetno za špijuniranje u korist Sjedinjenih Država, javile su agencije. »Dobro sam. Ne želim komentirati, ali dobro sam«, rekla je Saberi nakon izlaska iz zatvora Evina. Zatim se odvezla autom u pratnji svog oca Reze Saberija.
    »Kazna joj je smanjena na dvije godine uvjetnog zatvora«, rekao je za agenciju France Presse njezin odvjetnik Salahe Nikbaht. Ništa međutim ne nagovješćuje da bi Saberi (32) mogla napustiti Iran kad to bude htjela i o tome će odlučiti vlasti.
    Novinarku je 13. travnja Revolucionarni sud osudio na osmogodišnju kaznu zatvora zbog špijuniranja za SAD, nakon sudskog postupka koji se vodio iza zatvorenih vrata. Ta je presuda naišla na osude diljem svijeta, a poziv za njezino oslobađanje uputio je i američki predsjednik Barack Obama. Drugostupanjsko suđenje održano je u nedjelju, ali presuda nije odmah objavljena. Njezin odvjetnik je rekao da je »prvostupanjska presuda poništena s obrazloženjem da SAD nije neprijatelj Irana.«
    Saberi, državljanka SAD-a i Irana, uhićena je u siječnju zbog toga što je radila u Islamskoj Republici pošto joj je istekla novinarska akreditacija. Optužena je za špijuniranje, za što se može izreći i smrtna kazna. (Hina/AFP)

Povratak

AKTUALNO