hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Suđenje američkim novinarkama pritisak na Washington

15.05.2009.

Službeni Pyongyang priopćio je u četvrtak kako će početkom lipnja otpočeti suđenje dvjema američkim novinarakama koje su uhićene u Sjevernoj Koreji u ožujku. Takvom odlukom dodatno su pojačane napetosti na relaciji Pyongyang-Washington, osobito nakon što je nedavno Sjeverna Koreja ispalila dalekometnu raketu i zaprijetila nuklearnim pokusima.
Novinarke televizijske kuće Current TV iz San Francisca Euna Lee i Laura Ling uhićene su 17. ožujka na kinesko-sjevernokorejskoj granici dok su izvještavale o sjevernokorejskim izbjeglicama u Kini te su optužene za ilegalni ulazak u Sjevernu Koreju i neodređene »neprijateljske« namjere. Pritom nisu navedene pojedinosti iz optužnice.
Analitičari smatraju kako Sjeverna Koreja na čitav slučaj vezan za novinarke gleda kao na ulog za pogađanje kako bi pokušala izvući ustupke od američke vlade koja pritišće Pyongyang da se vrati na pregovore o nuklearnom razoružanju. Sjeverna Koreja se povukla iz šesterostranih pregovora s pet regionalnih sila usmjerenih na okončanje njezinih nuklearnih ambicija i rekla kako je beskorisno razgovarati s vladom američkog predsjednika Baracka Obame koju optužuje za nastavak neprijateljske politike s namjerom rušenja sjevernokorejskih čelnika.
Zabrinuti dometom
Sjeverna Koreja, koja je izvela svoj prvi i jedini nuklearni pokus u listopadu 2006. uznemirila je regiju početkom travnja ove godine lansiranjem rakete dugog dometa koja je izazvala osude kao prikrivena proba projektila dovevši do jačanja sankcija Ujedinjenih naroda.
Raketa »taepodong 2« je nakon lansiranja pala u vode Tihog oceana, a ono što je najviše zabrinulo Washington jest upravo njezin domet od gotovo 6000 kilometara što predstavlja prijetnju američkim vojnim bazama na Havajima te Aljasci.
Razljućeni Pyongyang odgovorio je povlačenjem iz nuklearnih pregovora rekavši kako će ponovno pokrenuti svoj pogon koji proizvodi plutonij kojim se mogu puniti bombe i zaprijetivši da će izvesti novu nuklearnu probu ako mu se Vijeće sigurnosti UN-a ne ispriča.

Vanja Majetić

Povratak

AKTUALNO