hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Medijski privilegij još nije zaživio

19.05.2009.

U prošlosti često na suprotnim stranama, mediji i regulator tržišta kapitala uskoro će morati sjesti za stol. Želi li davati preporuke za dionice, novinarska struka mora organizirati samoregulirajuće tijelo koje će sankcionirati eventualna kršenja zakona, u suprotnom æe se na gospodarske novinare primjenjivati prekršajne odredbe ZTK-a, upozoreno je iz Hanfe.

Naime, ZTK je implementirao europsku direktivu koja strogo regulira davanje preporuka za dionice. Prekršajni dio zakona odnosi se na analitičare, no zbog zaštite slobode novinarstva sedmoj sili dan je “medijski privilegij“ da kršenja zakona sankcionira interno tijelo. Međutim, iako je Zakon na snazi od poèetka ove godine, to tijelo nije na vidiku.

Pouzdane preporuke

Preporuka se definira kao informacija kojom se izričito ili prešutno javnosti predlaže strategija ulaganja, kao i mišljenje o trenutačnoj ili budućoj cijeni. Analitičari će tako moći u javnost dati izričitu preporuku riječima kupiti, prodati, držati. Zamaskirani izrazi poput, “dionica ima veliki potencijal za oporavak“ ili “dionica je ideja dana“ smatraju se prešutnom preporukom. Svaka preporuka mora sadržavati detaljne informacije, dolaziti od pouzdanog izvora, činjenice strogo odvojene od procjena, a novinar je dužan obrazložiti slijed razmišljanja prije preporuke. U tekstu mora stajati tko daje preporuku, a mora se navesti ime i radno mjesto analitičara. Ispod takvog teksta, novinar (analitičar) je dužan objaviti eventualni sukob interesa, odnosno objaviti ima li dionicu u svom vlasništvu.

Dvije strane

“U Hrvatskoj Kodeks časti Hrvatskog novinarskog društva regulira financijsko novinarstvo s dvije rečenice dok je u Njemačkoj isto pitanje detaljno razrađeno na deset stranica”, upozorila je Sandra Simić iz Hanfe. Novinarska struka Njemačke i Velika Britanije imaju svoja regulatorna tijela i detaljno razrađene kodekse. Primjerice, u Njemačkoj financijski novinar ne smije trgovati dionicama dva tjedna nakon pisanja članka, dok osoblje BBC-a uopće ne smije imati vanjski interes (vlasništvo dionice) koja bi mogla narušiti reputaciju neovisnosti te medijske kuće. Iako se na okruglom stolu raspravljalo i o medijima, za razliku od analitičara i predstavika tržišta kapitala, nitko iz sedme sile nije bio pozvan kao sudionik.


Preporuka

Može biti izričita ili prešutna koja dovodi do istog zakljuèka (“dionica je ideja za trgovanje”).

Sukob interesa

Novinar ili analitičar koji daje preporuku za kupnju/prodaju određene dionice dužan je objaviti sukob interesa, odnosno posjeduje li vrijednosni papir.

Kazne za manjkave preporuke
Za fizičke osobe kazne su do 100.000 kuna, odnosno do 350.000 kuna za pravne osobe.


350 tisuća kuna propisana je kazna za pravne osobe ne poštuju li pravila o sastavljanju preporuka.

Povratak

AKTUALNO