hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sessa: TIH za račun politike optužuje sudstvo

05.06.2009.

ZAGREB – Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa odbacio je jučer nalaze istraživanja Globalni barometar korupcije Transparency Internationala prema kojem je pravosuđe sektor najpodložniji korupciji te je pritom i prozvao Transparency International Hrvatska za spregu s politikom.
    – Politici je najlakše optuživati sudstvo, a Transparency International u velikom je dijelu financiran iz budžeta. Čini mi se da svima odgovara staviti sudstvo na stup srama, rekao nam je Sessa.
    Podsjetivši da je u istraživanju TIH-a procjenjivana korumpiranost cijelog pravosuđa, a ne samo sudbene vlasti, Sessa je ipak izrazio zabrinutost takvom percepcijom ispitanih građana. Njegova zabrinutost, međutim, ne proizlazi iz straha od moguće korupcije, nego iz uvjerenja da javno mnijenje ne odgovara činjenicama.
    – Zaista se koriste sva moguća sredstva da se bilo koja sudska odluka dovede u pitanje, što kod građana sigurno stvara dojam da sudstvo ne ispunjava svoju ustavnu i zakonsku dužnost. A ovo istraživanje je toliko površno da je zabrinjavajuće što dobiva toliki značaj, rekao je Sessa.
    Iako je svojom primjedbom između redaka ponudio objašnjenje loše percepcije pravosuđa, čelni čovjek sudačke udruge upozorio je i na nesrazmjer ispitanih građana koji priznaju da su dali mito te crne slike hrvatskog društva.
    Nasuprot Sessi koji se postavio prilično obranaški prema svojoj struci, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka priznaje da danas u medijima vladaju takvi trendovi koji pospješuju razvijanje korupcije. Pritom je zadovoljan što građani od ponuđenih sektora najbolje ocjenjuju
Kregar: Četiri posto je nekoliko tisuća kaznenih djela
   
    Je li četiri posto od tisuću ispitanika u istraživanju Transparency Internationala koji su priznali da su dali mito puno ili malo? Prema ocjeni bivšeg predsjednika TIH-a Josipa Kregara nema značajnog nesrazmjera tog postotka s katastrofičnom ocjenom da je hrvatsko društvo gotovo potpuno korumpirano.
    – Četiri posto od tisuću ispitanih je jako velika brojka. U općoj populaciji to bi značilo nekoliko tisuća kaznenih djela, a to uopće nije malo. Taj postotak, po mom mišljenju, odgovara mračnim ocjenama iz istraživanja Transparency Internationala, kazao nam je Kregar.
medije, iako misli da su preoštri prema njima.
    – Mediji daju veći doprinos borbi protiv korupcije od nekih drugih sektora društva i osobno bih im dao povoljniju ocjenu. Ali medije se, prvenstveno nakladnike, doživljava kao povezane s politikom i biznisom i u tom smislu ih se doživljava korumpiranima, rekao je Duka.
    Za Duku je zabrinjavajuća opća politika u svakom mediju, a ne korumpiranost pojedinih novinara. Medije se ne može ekskulpirati od grijeha koje dijele s ostatkom drušva, smatra Duka, navodeći da razloga za zabrinutost ima.
    – Svakako da postoje razlozi za zabrinutost. Sve je više prikrivenog oglašavanja, sve više »dealova« i sloboda medija nije danas na visokoj razini. Što je manje neovisnosti novinara i urednika, to je i korupcija veća, rekao je Duka.

S. Abramov

Povratak

AKTUALNO