hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinari prijete napuštanjem Etičkog povjerenstva HTV-a

05.06.2009.

Zadarski list

Zagreb - Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) te ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Hrvatskom radiju i televiziji (HRT) povući će svoje predstavnike iz Etičkog povjerenstva HTV-a ukoliko se ne promijene sporne odredbe Etičkog kodeksa nacionalne TV kuće - ovako bi se ukratko dao prepričati sadržaj pisma upućenog iz HTV-a na adresu Nenada Stazića, predsjednika Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Podsjećamo, članovi HND-a Hrvatske televizije oštro su reagirali na posljednje Izmjene i dopune Etičkog kodeksa HTV-a, posebno se protiveći odredbama o izuzimanju članova Ravnateljstva HRT-a iz nadležnosti postojećeg Etičkog povjerenstva te o ukidanju obveznog objavljivanja odluka Etičkog povjerenstva na internim web-stranicama HRT-a.

- Pismo o stanju vezanom uz Etičko povjerenstvo i Etički kodeks napisano je i poslano na traženje članova Odbora za informiranje. Na naše upite tijekom više od tri mjeseca nije stigao nikakav pismeni odgovor, pa su i Sindikat i HND zajedno donijeli odluku o mogućem povlačenju predstavnika, rekao je predsjednik Izvršnog odgova Ogranka HND-a na HTV-u Nikola Kristić. Glasnogovornik HRT-a, Janos Roemer, kaže kako između Ravnateljstva i spomenutih izvršnih odbora komunikacija ipak postoji.

- Zajednička sjednica Ravnateljstva, sindikalne podružnice i Ogranka HND-a, na kojoj je usvojen veći dio navedenih primjedbi na Etički kodeks, održana je 28. svibnja. Na njoj je donešena i Odluka o dodatnim izmjenama i dopunama Kodeksa, kaže Roemer. O konkretnim promjenama koje su usvojene, međutim, Roemer nije htio reći ništa precizno, pa tako zasad još uvijek ostaje nepoznato hoće li članovi Ravnateljstva ipak biti u nadležnosti Etičkog povjerenstva.

H. Krešić

Kritično stanje u hrvatskom novinarstvu

Na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora jučer nije bilo govora o pismu s HRT-a, kako neslužbeno saznajemo, stoga što samo pismo još nije službeno stiglo na saborsku adresu, pa će se stoga o ovom najvjerojatnije raspravljati na prvoj sljedećoj sjednici. Zanimljivo je, međutim, da su se svi prisutni članovi jednoglasno složili kako je potrebno hitno sazvati tematsku sjednicu Odbora o "kritičnom stanju u hrvatskom novinarstvu" na koju se planira pozvati predstavnike vlasnika i izdavača te urednike najutjecajnijih hrvatskih medija.

Povratak

AKTUALNO