hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ponovno suđenje za ubojstvo Politkovskaje

26.06.2009.

MOSKVA – Najviši vojni sud Rusije poništio je jučer oslobađajuću presudu skupini optuženoj da je 7. listopada 2006. godine u Moskvi ubila novinarku moskovske Nove gazete Anu Politkovskaju.
    Braća Ibragim i Džabrail Mahmudov, rodom iz Čečenije, zatim bivši suradnik Federalne službe sigurnosti Pavel Rjaguzin i bivši policajac Sergej Hadžikurbanov morat će opet na sud jer je u prethodnom postupku prekršena zakonska procedura. Sudit će im vojni sud, najvjerojatnije već ove jeseni.
    Niz proceduralnih pogrešaka tijekom suđenja počinili su i odvjetnici i porotnici. Interesantno je da je Ana Stavickaja, odvjetnica koja brani interese obitelji Ane Politkovskaje, jučer izjavila kako se protivi obnavljanju sudskog postupka. Naime, odvjetnica smatra da je istraga loše obavila svoj posao i nije imala dovoljno čvrste dokaze da su optuženi zaista ubili novinarku Politkovskaju.
    Moskovska novinarka Politkovskaja ubijena je ispred stana koji je iznajmljivala u ulici Ljesnaja, u širem centru Moskve, vraćajući se iz trgovine. Odmah se posumnjalo da su je likvidirali Čečeni jer je pisala o okrutnostima koje se tamo događaju, posebno u plemenskim raščišćavanjima računa.
    Prvo suđenje održano je 17. studenoga 2008. na kojem je bivši policajac Hadžikurbanov optužen za organiziranje ubojstva novinarke. Mahmudov je optužen da je pratio Politkovskaju nekoliko dana prije njezina ubojstva. On je navodno telefonom priopćio ubojici da Politkovskaja dolazi kući, dok je po tvrdnjama istražnih tijela njegov brat također pratio novinarku i pred njezinu kuću dovezao ubojicu.
    Svi optuženi oslobođeni su 19. veljače ove godine. U travnju je Hadžikurbanov opet uhićen pod optužbom da je od šefa policije Dmitrija Pavljučenka tražio 350 tisuća dolara. Inače, Pavljučenko je bio jedan od glavnih svjedoka na suđenju optuženima za ubojstvo Politkovskaje. Naručitelj ubojstva novinarke do danas nije pronađen. Osumnjičeni za ubojstvo Rustam Mahmudov (30 ) uspio je pobjeći iz Moskve i sada se vjerojatno nalazi u Belgiji.

B. Vlahović

Povratak

AKTUALNO