hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Doista, kome je do seksa pored ovakve Vlade?

03.08.2009.

Index.hr

Ovp zvuči blesavo, ali tako se očito vodi hrvatska vanjska politika. Ivo Sanader godinama se uzdao u vještinu čitanja "body languagea" stranih državnika. Jadranka Kosor danas se uzdaje u jarko crvenu haljinu. Kao što su diplomatske vještine bivšeg premijera godinama bile omotane velom tajne i stoga su im pridavane natprirodne moći, tako i njegova neuka nasljednica ne govori o vanjskoj politici, nego o garderobi. I tako, nakon krumpir salate i pranja suđa nije nikakvo čudo da je na red došlo i - zavođenje odjećom.

Najpoznatija haljina još od Monice Lewinsky

O pregovorima s Borutom Pahorom hrvatska premijerka nije rekla ništa. O haljini je rekla sve. "Obukavši crvenu haljinu nisam računala na nikakvu simboliku, ali to svakako jest boja ljubavi i prije svega optimizma, a ja sam 'ušla' u taj razgovor puna optimizma i puna dobre volje da učinim ono što je najbolje za Hrvatsku", izjavila je dan nakon sastanka u Trakošćanu. Toliko se o nekoj haljini nije pričalo još od Monice Lewinsky.

I kao što je Sanader prije pet godina mjerkao talijanskog premijera Romana Prodija, pokušavajući pronaći neke znakove podrške Hrvatskoj, Kosorica je u Trakošćanu snubila Boruta Pahora. I kad već nisu mogli pisati o politici, novinari su bili prisiljeni isticati "znakovitu podudarnost" između Pahorove crvene kravate koja se poklapala s Jadrankinom haljinom. Nažalost, jedna druga "znakovita podudarnost" pala je u vodu prije nekoliko mjeseci kad su Sanader i Pahor u Mokrice stigli jednako obučeni, pa je hrvatski premijer svejedno izgubljeno buljio u prazno, dok se slovenski pobjedonosno smješkao. "Body language" govorio je više od riječi.

A što Kosorici sada preostaje? Jedino nada da će se Pahoru svidjeti haljina. Ako se pokaže da bivši maneken više vodi računa o svom, nego o tuđem izgledu, krinolina bi mogla u zapeti u naftalinu. Možda pričeka Berlusconija.

Najpoznatija majica još od mokre Ane Sasso

Uglavnom, kakve veze sve to ima s jednom običnom plavom majicom? Naizgled nikakve. Odjevni predmet kao i svaki drugi. Kao i ona jarko crvena haljina. Možda jedini čist u ormaru. Možda odraz raspoloženja, kao i ona haljina "boje ljubavi i optimizma". Možda je ovo bila "boja ljutnje i pesimizma". No, kako god bilo, nema nikakve sumnje da će majica Ivana Cvirna ostati usađena u kolektivnoj svijesti nacije otprilike kao i ona mokra majica Ane Sasso iz reklame za Pipi.

Princeza iz Trakošćana ili Zlica od Opaka?

Snimatelj RTL-a najuren je iz Vlade zbog nepoćudnog slogana na majici. K tome još i engleskog. Sladunjava "princeza iz Trakošćana" munjevito se pretvorila u Zlicu Od Opaka. Kao što je pokazala da ne vodi previše računa o diplomaciji, već uglavnom o haljini, Kosor je jasno demonstrirala da ne vodi računa o slobodi mišljenja i izražavanja, već samo o glupim i nepoćudnim novinarskim majicama.

Proteklih godina, a naročito tjedana, od Jadranke Kosor nismo čuli suvislu rečenicu ni jasno izraženi stav o bilo čemu, osim o kuhanju, pranju, šminkanju te puno važnije, o tome da "neće dopustiti govor mržnje u medijima", te da "neće tolerirati vrijeđanje i ponižavanje" od strane novinara u Vladi. Priznat ćete, pomalo neobičan stav za nekoga tko (pre)često podsjeća na svoja novinarska dostignuća, ali isto tako, sasvim logičan za nekoga tko pridaje toliku pažnju odijevanju i njegovoj simbolici.

"Osjećala sam se uvrijeđeno"

Prvoga dana u premijerskoj fotelji obukla je bijeli sako i bijelu suknju jer se "osjećala za bijelo", na razgovorima u Trakošćanu obukla je crveno jer je to "boja ljubavi i optimizma", a u Banskim dvorima "osjećala se uvrijeđeno" zbog petparačke parole na običnoj majici pa je snimatelju RTL-a spakirala otkaz. Ne treba se čuditi činjenici da je RTL poslušno skočio čim je Kosor ljutito podviknula. Bez obzira na kadrovske promjene u Banskim dvorima, neke navike očito se ne mijenjaju.

Proračun se smišlja za sudoperom, vanjska politika vodi crvenom haljinom

I eto, to je priča o crvenoj haljini, plavoj majici i body languageu. Naizgled blesava, kad ne bi bila tragična, opasna i pogubna. Tragična s obzirom na standarde koje vladajuća garnitura želi nametnuti u političkom životu. Opasna s obzirom na posljedice njihove samovolje. Pogubna s obzirom na način kako se upravlja državom.

Proračun se smišlja za sudoperom. Vanjska politika vodi se crvenom haljinom. Kompetencija se potvrđuje frazama o kuhanju, nakitu, odjeći, o traumama zbog oca, psihozama i strahovima. Autoritet se dokazuje na uličnoj majici nekog nevažnog TV snimatelja. A sažaljenje izaziva namještenom pozom plahe i ranjive žene. Stvarno, kome je više do seksa pored ovakve Vlade?

Index. hr, 3. kolovoza 2009.

Povratak

AKTUALNO