hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinari HTV-a potvrdili za Index: Ravnatelj HTV-a novinarku nazvao četničkom kurvetinom

19.10.2009.

RAVNATELJ Hrvatske televizije Vanja Sutlić pred grupom novinara i urednika, Majom Sever, Lelom Knežević, Sanjom Mikleušević i Robertom Zuberom, novinarku svoje kuće je nazvao "četničkom kurvetinom". Glavni grijeh Sutlićeve "četničke kurvetine" Ivane Dragičević Veličković jest činjenica da je udana za osobu srpske nacionalnosti. Ovu informaciju za Index je potvrdilo svih četvero svjedoka.

"5. veljače prošle godine u humanitarnoj emisiji Trudionica, u kojoj smo prikupljali sredstva za Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj, namjeravala sam među ostalima ugostiti našu kolegicu Ivanu. Nekoliko mjeseci ranije ona je rodila, i to upravo u Petrovoj, zbog čega sam je smatrala logičnim izborom za sugovornicu. Pristupio mi je Jančić i poručio kako je Sutlić osobno zatražio da se Ivanu ne intervjuira. Jančiću sam priopćila kako mi ne pada na pamet prihvatiti takvu zabranu te sam s Ivanom u emisiji razgovarala. Dan poslije Sutlić mi je pristupio i rekao 'Tko ti je dozvolio da intervjuiraš tu četničku kurvetinu'", potvrdila nam je novinarka i urednica Maja Sever, a situaciju nam je na identičan način opisala i urednica Lela Knežević.
 
Upitali smo Maju Sever zbog čega nije javnost odmah obavijestila o Sutlićevom šovinističkom ispadu.
 
"Ivana je tek rodila i bila je iscrpljena od tri mjeseca istrage koja se nad njom vršila zbog internog pisma kojim je tražila da se ispita slučaj Dijane Čuljak i odgovori na pitanje 'Vlada li HTV-om mafija'. Smatrali smo da bi je u tom trenutku ovaj slučaj previše potresao."
 
Incident nam je potvrdila i novinarka Sanja Mikleušević koja je u Trudionicu došla u pratnji kolegice Dragičević Veličković.

"Sjećam se vrlo dobro, jer sam zapravo bila šokirana Sutlićevom reakcijom koja nikako nije bila primjerena. Naime, Sutlić mi je tada prišao, a tema našeg razgovora bilo je interno pismo kolegice Dragičević Veličković. Zaista nije primjereno da ponavljam sve uvrede koje su tada rečene", rekla nam je Mikleušević dodajući da je bila šokirana razinom razgovora i kao član Hrvatskog novinarskog društva, a i kao žena. 
 
"Osobno sam bio prisutan toj neugodnoj situaciji vezanoj uz Sutlića i Dragičević Veličković. Osobno mi je neugodno ponavljati teške riječi koje sam tada čuo, jer je riječ o našoj kolegici koju smo tada pokušavali poštedjeti dodatnog stresa",  potvrdio je za Index i novinar HRT-a Robert Zuber.

Urednica Lela Knežević dodala je da ovo nije jedini takav incident Vanje Sutlića.
 
"Nakon što smo se Sanja Mikleušević i ja vratile sa seminara koji je u Beogradu održavao tim eminentne emisije Insider kuće B92, Sutlić nas je obavijestio da će nam poništiti službeni put i da ćemo ga financirati o vlastitom trošku. Njegovo obrazloženje bilo je: 'Nemate vi šta gostovati na srpskoj televiziji B20" (nije tipfeler već stvarna Sutlićeva izjava - op.a.).
 
S ovim saznanjem postaje logično zašto se Sutlić ispričao istomišljeniku, srbomrscu Kerumu zbog Stankovićeva "primitivnog pitanja". Ostaje vidjeti hoće li Sutliću nakon ovakvog ispada "glava ostati na ramenima" te je li ravnatelju nacionalne televizije dozvoljeno kolegama i njihovim bračnim drugovima prebrojavati krvna zrnca i nazivati ih četnicima i kurvama. Ili se, po Sutlićevoj logici, četvero novinara treba ispričati Sutliću što su ga ugošćivanjem kolegice Veličković naveli na šovinistički ispad. Da citiramo Sutlića, mrziti Srbe je "privatnost svakog građanina".

Piše: Matija Babić

Povratak

AKTUALNO