hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mikleušević, Knežević, Sever i Zuber: Zaštitite nas od Sutlića

27.10.2009.

Imamo razloga sumnjati da nas čeka otkaz, naveli su novinari HTV-a u svom pismu Vijeću HTV-a

Četvero novinara HRT-a - Maja Sever, Lela Knežević, Robert Zuber i Sanja Mikleušević Pavić - zatražilo je danas, kako doznajemo, zaštitu Programskog vijeća HRT-a.

U pismu koje su uputili Vijeću, među ostalim, stoji da zaštitu traže zbog “učestalih medijskih napada glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića, te netransparentnih postupaka televizijskog Odjela pravnih poslova”.

Odgoda zbog odvjetnika
Navode da su zadnjih dana izloženi stalnom mobingu poslodavca jer su izjavili da su prije 20 mjeseci tijekom humanitarne akcije Trudionica prisustvovali, kako stoji u pismu, “skandaloznom i šovinističkom istupu ravnatelja Vanje Sutlića”.

Postupak protiv četvero novinara pokrenut je na osnovi prijave ravnatelja HTV-a Blage Markote, te Sutlićeva zamjenika Davora Mezulića u kojoj se navodi kako su novinari prekršili odredbe Etičkog kodeksa i Pravilnika o radu. Zbog toga ih je na očitovanje pozvala pravna služba HRT-a, no oni su zatražili odgodu da bi očitovanju mogli prisustvovati njihovi odvjetnici Čedo Prodanović i Krešimir Škarica. Međutim, na njihovu zamolbu da im se odredi drugi termin za saslušanje, više im se nitko nije javio. A ni Etičko povjerenstvo, doznajemo, nije zaprimilo nikakvu prijavu.

“Kako smo iz Odjela pravnih poslova doznali da bi se naš zahtjev za odgodom mogao protumačiti kao odbijanje očitovanja, a nakon napisa da nas čeka otkaz, imamo razloga sumnjati da bi se takvo nešto moglo i dogoditi”, stoji u pismu novinara.

‘Sutlić je nedodirljiv’
Podsjećaju i da su zbog pravila kuće onemogućeni odgovoriti na napade ravnatelja koji im svojim istupima po medijima narušava ugled i čast nazivajući ih lažovima, pobunjenicima, zavjerenicima, te interesnom skupinom koja se neprestano buni i lansira afere, dok je Sutlić istodobno od tih istih pravila kuće protuustavno izuzet. Optužbe idu toliko daleko, stoji u pismu, da nas četvero, čija se imena nikada nisu povezivala s nedopustivim, koruptivnim radnjama unutar HRT-a ili pak sukobima interesa, glavni ravnatelj stavlja u kontekst javnih natječaja i pokušaja njegove diskreditacije.

Urednici na crnoj listi, a emisija im rekordno gledana

Zbog informacija da bi četvero novinara moglo dobiti izvanredni otkaz, na HRT-u se jučer proširila priča da će, ako se to dogodi, sindikat i ogranak HND-a organizirati štrajk. Zanimljivo je i to da je emisija “Hrvatska uživo”, koju rade Maja Sever i Lela Knežević, u petak unatoč terminu od 16.10 sati postigla iznimno visoku gledanost, oko 47 posto, što znači da je svaka druga osoba koja je u tom trenutku imala uključen televizor gledala tu emisiju. Usporedbe radi, emisija “Otvoreno” obično ima gledanost od oko 20 posto.

Piše: Rozita Vuković

Povratak

AKTUALNO