hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sindikat: Sutlić traži otkaz i za trudnicu, ovo je sumrak demokracije

28.10.2009.

Četvero novinara HTV-a nalazi se pred otkazom zbog sukoba sa Sutlićem, no sindikat je spreman kolege štititi i štrajkom

Pravna služba HRT-a uputila je danas zahtjev televizijskom sindikatu da se usuglasi s izvanrednim otkazom Maji Sever, Leli Knežević, Robertu Zuberu i Sanji Mikleušević Pavić.

Sindikat bi se o svojoj odluci trebao očitovati do petka, no kako njihova odluka nije obvezujuća, očito je da je samo pitanje dana kada će četvero televizijskih novinara biti uručen izvanredni otkaz.

Nemaju pravo na obranu
- U ovom slučaju ima više nepoznanica - izjavio je Čedo Prodanović, odvjetnik Maje Sever i Lele Knežević. - Kao prvo, ne znamo zašto je novinarima oduzeto pravo na obranu i zašto se sve radi tako hitno i žurno te se ne može dobiti odgoda od dva dana. Pretpostavljamo da se HRT-u žuri kako bi se postupak okončao prije formiranja novog Programskog vijeća - istaknuo je Prodanović. Dodao je da nije jasno ni to što se, zapravo, novinarima stavlja na teret: to što su javno istupili na portalu ili to što su rekli da je izjavio ravnatelj Vanja Sutlić.

Nije bilo čak ni opomene
Ukratko, kaže Prodanović, cijelo postupanje HRT-a prema tih četvero novinara pokazuje da se prema njima ne ide s dobrim namjerama.

I odvjetnik Roberta Zubera i Sanje Mikleušević Pavić sličnog je mišljenja.

- Prekršeno je načelo ravnopravnosti jer novinari nisu dobili priliku iznijeti svoju stranu. Cijeli postupak je licemjeran i nekorektan - rekao je odvjetnik Krešimir Škarica.

- Odmah se išlo na najdrastičniju mjeru izvanrednog otkaza, a zanemarene su neke druge mjere, poput opomene, novčane kazne i slično. Dakle, namjere HRT-a su jasne i s njihove strane nema dobre volje. Sve to je neprofesionalno i u krajnjem slučaju protuzakonito - istaknuo je Škarica i dodao da će sljedeći korak, ako prime službenu odluku o otkazu, biti radni spor.

- Konsterniran sam takvim postupanjem. To je nečuveno - naglasio je šef televizijskog ogranka HND-a, Nikola Kristić. - Jasno je da poslodavac ima pravo na postupak, ali se onda taj postupak mora provesti od početka do kraja. U četvrtak ćemo sazvati konferenciju za novinare i dati apsolutnu podršku našim kolegama te stati u njihovu zaštitu. Smatram da nisu krivi. Ako živimo u demokratskom društvu, ovo je sumrak demokracije - istaknuo je Kristić.

Otkaz na porodiljnom
Šef televizijskog sindikata novinara Željko Valčić, koji je i primio zahtjev Pravne službe oko otkaza, danas nije bio dostupan, ali s HTV-a doznajemo da sindikat, ako dođe do otkaza, razmišlja i o štrajku.

Čak je i glavna urednica Informativnog programa Hloverka Novak-Srzić stala na stranu “nepoćudnih” novinara. U izjavi za Index.hr rekla je kako neće dozvoliti da novinari dobiju otkaze. Ističe kako će ih zaštititi kao njihova urednica, ali ne vjeruje da će se time zamjeriti Sutliću.

Zanimljivo je da iz ovog procesa nije izuzeta ni Sanja Mikleušević Pavić koja je u visokom stupnju trudnoće te bi za 20-ak dana trebala roditi. Budući da prema zakonu otkaz ne može dobiti osoba koja je na porodiljnom, nije jasno kako će joj i na koji način biti uručen izvanredni otkaz.

Sutlić uveo kazne zbog javne izjave

Inzistiranje na otkazu svojevrsni je presedan na HRT-u. Naime, ranije su novinari bili kažnjavani suspenzijama ili novčanim kaznama, ali nikada zbog onoga što su izjavili. Tako su poznate novčane sankcije za urednike kviza ‘Tko želi biti milijunaš’ kada su emitirali pogrešnu emisiju ili otkaz posebnog ugovora o radu koji je dobio Denis Latin, nakon čega mu je smanjena plaća.

Upućeniji se sjećaju jedino slučaja s Tomislavom Marčinkom koji je dobio otkaz zbog Mirjane Rakić, ali ga je sud vratio na posao. No, kazne ‘zbog izjava medijima’ stupile su na snagu kad je na čelo HRT-a došao Vanja Sutlić. Zoran Šprajc suspendiran je čak i zbog svoje izjave na kolegiju.

Piše: Rozita Vuković

Povratak

AKTUALNO