hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ravnatelj HRT-a dobio ultimatum iz ureda premijerke: Sutliću, riješi kaos na Televiziji ili daj ostavku

03.11.2009.

ZAGREB - Sam vrh državne vlasti, kako doznajemo, zatražio je od ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića da ili hitno sredi stanje u TV kući ili da sam do četvrtka, 5. studenoga, dan prije sjednice Programskog vijeća HRT-a, podnese ostavku na ravnateljsku funkciju. To je navodno, kažu na HRT-u, zahtjev premijerke Jadranke Kosor kod koje je Sutlić prije nekoliko dana bio pozvan i na razgovor.

Nije sklon ostavci

“Hitno sređivanje stvari” koje bi Sutlić trebao obaviti, navodno, podrazumijeva smjenu dijela njegovih najbližih suradnika. Njih se, uz Sutlića, smatra najodgovornijima za loše programsko i financijsko stanje HRT-a, a njihova smjena podrazumijeva micanje i njihova najužeg tima suradnika. Njegovi suradnici kažu da on nije sklon ostavci i da će učiniti sve da se zadrži na čelu HRT-a. Sutlić je navodno zatražio zaštitu i od ministra kulture Bože Biškupića, te nekih poduzetnika, poput vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

Ravnatelju Sutliću zamjera se cijeli niz stvari. Prva se odnosi na brojne afere, koje su kulminirale skandalom oko novinarke Ivane Dragičević Veličković, te zahtjevom da četvero novinara koji su ravnatelja optužili za šovinistički ispad dobije izvanredni otkaz. Zatim, tu je loše financijsko stanje kuće, prevelik broj zaposlenih - 3600, potom pad gledanosti i ukidanje nekih emisija, te rastrošnost koja uključuje Sutlićeva putovanja na račun HRT-a. Ravnatelju se prigovara i to što se mjesecima ne raščišćavaju optužbe za sukob interesa i korupciju unutar TV kuće.

Prebacivanje računa

Sutliću se zamjera i to što je većina poslovnih računa posljednjih mjeseci prebačena na Hypo banku, na čijoj je dražbi Sutlić kupio jahtu. Ono što je najviše razljutilo premijerku je, tvrde na Televiziji, to što se HRT oglušio i na zahtjev Vlade o štednji. Kada je od javnih poduzeća zatraženo da naprave plan ušteda, HRT ga nije predao. Njegovo bi razrješenje moglo biti zatraženo u petak na sjednici Programskog vijeća HRT-a. Za Sutlićev je opoziv potrebno da osam od 11 članova Vijeća glasuje “za”. Od nekih članova Vijeća doznajemo kako bi oni mogli biti složni jer većina drži da su afere znatno naštetile ugledu i programu HRT-a.

Pet Sutlićevih grijeha:

loše financijsko stanje HRT-a, prevelik broj zaposlenih, pad gledanosti i ukidanje emisija, rastrošnost

Povratak

AKTUALNO