hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vratite Jelinić, smijenite Novak Srzić

17.11.2009.

ZAGREB – Otkako je glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić s mjesta urednice i voditeljice emisije Doiserr.hr smjenila Anu Jelinić, ocijenivši uredničkim promašajem pozivanje u goste politologa Darka Petričića i otvaranje priče o kriminalu i korupciji, iz dana u dan sve je širi front onih koji traže povratak Ane Jelinić i ultimativnu smjenu Hloverke Novak Srzić.
    Prvi je otvorenim pismom reagirao Petričić koji je glavnom ravnatelju HRT-a Vanji Sutliću i Programskom vijeću dao rok do podneva 18. studenog da pokrene smjenu i razrješnje Novak Srzić i njenog zamjenika Dražena Majića, te vrati Jelinić na mjesto urednice. Ukoliko se to ne dogodi, Petričić najavljuje da će skandal internacionalizirati, a hrvatskoj javnosti objaviti i pojedinosti oko imenovanja Majića u čemu je, tvrdi, bilo koruptivnih elemenata. U svom pismu Petričić kaže da se smjenjivanjem Jelinić Novak Srzić demaskirala, i hrvatskoj javnosti prezentirala kao ključna osoba na HRT-u koja štiti kriminal i korupciju u zemlji.
    Na tom tragu je i javna reakcija Udruge građana »Vratite opljačkano«. »Hloverka Srzić-Novak smjenom Ane Jelinić još jednom dokazala je svoju naklonost kriminalnim krugovima bliskim vlasti koji su ovu zemlju doveli na prosjački štap«, navodi se u priopćenju koje je odaslano i predsjedniku Mesiću, premijerki Kosor, predsjedniku saborskog antikorupcijskog vijeća i DORH-u.
    Za novinarku Anu Jelinić, a protiv odluke o njezinoj smjeni oglasila se jučer i Udruga pravnika Vukovar 1991. Podsjećaju na niz tema koje je Jelinić prva objavila sustavno radeći na promjeni krive slike o braniteljima kao profiterima i lažnim invalidima. Potporu Ani Jelinić dao je i don Ivan Grubišić, Ženska grupa OZONA, B.a.B.e, Dragutin Lesar. Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) upozori je da bi smjena Jelinić mogla imati pogubne učinke kao što je zastrašivanje ostalih novinara na HRT-u i autocenzura.
    Smjenjivanje Ane Jelinić trebalo bi, saznajemo, biti i na dnevnom redu ovotjedne sjednice Programskog vijeća HRT-a, baš kao i Aktiva novinara HRT-a zakazanog za srijedu. Dok su članovi sindikata novinara na HTV-u i Ogranka HND-a pri HTV-u jučer uredno lijepili po zidovima pozive na Aktiv, druga strana ih je dosljedno sa zidova skidala.

S. P.

Povratak

AKTUALNO