hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HTV se ponovo opravdava: Blažičko nije čuo ustašluke

17.11.2009.

Ne postoji nikakav razlog za stegovnim postupkom nad našim komentatorom Ivanom Blažičkom zbog možebitnog propusta tijekom prijenosa subotnje utakmice Hrvatska - Lihtenštajn - poručio nam je glasnogovornik HRT-a Janos Römer.

Na pitanje je li Blažičko propustio reagirati na profašistička skandiranja publike “Ajmo, ajmo ustaše” i “Evo Jure, evo Bobana” tijekom utakmice u Vinkovcima, glasnogovornik HRT-a kaže kako bi Blažičko sigurno reagirao da je čuo takva skandiranja.

- Radilo se o nekakvom diskretnom ekscesu, pa komentator nije ni čuo neprimjereni sadržaj navijanja. To je moje osobno mišljenje – kaže Römer.

Ravnateljstvo HRT-a, dodaje, dalo je naputak spikerima i novinarima da reagiraju u slučaju većih ekscesa tog tipa, s tim da, kaže, komentator nije dužan reagirati na događaje na stadionu, nego samo na onaj dio koji je bio razvidan iz prijenosa.

Najnoviji incident u Vinkovcima uslijedio je usprkos oštrim reakcijama Vlade, političkih stranaka i dijela javnosti na istovrsne događaje u Varaždinu prije mjesec dana, kada su igrale mlade reprezentacije Hrvatske i Srbije.

Tada je skandiranja “Ubij, ubij Srbina” osudio komentator HTV-a Stjepan Balog, ali tek u drugom poluvremenu i nakon, kako je poslije izjavio ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, intervencija iz zagrebačkog sjedišta nacionalne radiotelevizije.

Ante Podrug

Povratak

AKTUALNO