hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Jelavić: Djeca se zlorabe u predizbornoj kampanji

18.11.2009.

ZAGREB – Iako je Hrvatska prije 18 godina prihvatila Konvenciju o pravima djeteta, nismo učinili sve što treba učiniti i čeka nas još dug put do postizanja punog poštivanja Konvencije, ocijenila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, organiziranoj povodom Svjetskog dana djeteta koji se obilježava 20. studenog. U Hrvatskoj još postoje područja zaštite dječjih prava koja nisu »zakonski« pokrivena, a tamo gdje i postoje dobri zakoni, oni se ne provode na odgovarajući način.
    – Propusta u poštivanju prava djece u Hrvatskoj ima na svim razinama, a društvo za to snosi odgovornost, istaknula je Pravobraniteljica.
    – Ne poštujemo u cijelosti dječja prava, što pokazuje i ovih dana započeta predsjednička kampanja gdje nailazimo na slučajeve iskorištavanja djece, kazala je Jelavić, no nije željela navoditi konkretne slučajeve. Apelirala je na sve sudionike kampanje da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi te ih pozvala da ponude programe kojima će se stvarno i dugoročno povećati razina zaštite djece od zlostavljanja i zanemarivanja te osigurati jednakost u pravima sve djece, osobito prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

V. R.

Povratak

AKTUALNO