hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pada prisavska vlada!

23.11.2009.

Net.hr

Programsko vijeće zadužilo je Radnu skupinu da do sljedećeg sastanka Vijeća utvrdi odgovornost Ravnateljstva za štetu prouzročenu HRT-u.
Stoji tako u zaključku Vijeća koje je ocijenilo da je prouzročena šteta programu i financijama.

"Vijeće konstatira da je nastala situacija na HRT-u potpuno nezadovoljavajuća. U raspravi o aktualnom stanju na HRT-u temeljem dokumenata koje je priložilo Ravnateljstvo, utvrđeni su značajni problemi u poslovnom i financijskom planiranju, nezadovoljavajući poslovni rezultati u 2008. i 2009. godini, izostanak timskog rada temeljenog na uzajamnom povjerenju i koordinaciji, nepravodobno reagiranje na organizacijske i programske propuste, više slučajeva kršenja Etičkog kodeksa te nedostatna primjena postupaka javnog natječaja u nabavi vanjskih produkcija", pobrojalo je Vijeće u jednoglasno prihvaćenom zaključku kojim je propisana daljnja akcija koja prethodi službenom pokretanju postupka smjene Ravnateljstva sastavljenog od Glavnog ravnatelja HRT-aVanje Sutlića,ravnatelja HTV-a Blage Markote, ravnatelja Hrvatskog radija Davora Mezulića i ravnatelja Glazbene proizvodnje Josipa Guberine.

"Nastalo stanje stvorilo je štetu HRT-u kako u pogledu poslovanja i programa, tako i ugleda HRT-a te ukazuje na izostanak kompetentnosti, odgovornosti i uzajamnog povjerenja članova aktualnog ravnateljstva koje je neophodno za daljnje upravljanje HRT-om. U svrhu utvrđivanja odgovornosti glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelja HTV-a, ravnatelja HR-a i ravnatelja Glazbene proizvodnje Programsko vijeće zadužuje radnu skupinu u sastavu: Siniša Grgić, Zvonko Milas i Marina Škrabalo, da na temelju fonograma, a sukladno odredbama Zakona o HRT-u, dva dana uoči nastavka ove sjednice 30. studenoga 2009. godine, pripremi nacrt detaljnog obrazloženja za eventualno pokretanje postupka razrješenja te ga dostavi svim članovima Vijeća", navodi Vijeće.

Vanja Sutlić je kazao da si je Vijeće dalo slobodu donositi zaključke koji nisu potkrijepljeni niti jednim dokumentom, međutim, Vijeće je jednoglasno izglasalo zaključak. Nije poznato shvaća li Ravnatelj da ova faza postupka još uvijek nije službeni postupak za njegovo razrješenje te razrješenje njegovih kolega.

Za pokretanje tog postupka bit će potrebno dvije trećine glasova članova Vijeća, nakon čega slijedi očitovanje članova Ravnateljstva. Kada se očituju, Vijeće će glasati o smjeni za koju će biti potrebna natpolovična većina glasova.

Sudbina Hloverke u Markotinim rukama

Smjena prijeti i Hloverki Novak Srzić o čijoj će glavi odlučivati Blago Markota. Naime, nedorečenom, brzopletom i nerazmjernom ocijenjena je smjena Ane Jelinić s mjesta urednice Dossier.hr-a, a da glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić nije u dovoljnoj mjeri koristila interne akte HRT-a pri određivanju sankcije.

"Na osnovi rasprave, Programsko vijeće utvrđuje da je odluka glavne urednice da Ana Jelinić više neće uređivati emisiju Dossier.hr bila nedorečena, brzopleta i nesrazmjerna profesionalnim propustima u emisiji emitiranoj 12. studenog 2009. godine pri čemu glavna urednica nije koristila u dovoljnoj mjeri interne akte HRT-a, što je oštetilo ugled HTV-a kao javnog medija koji promiče autonomiju i profesionalnost novinarskog rada te spremnost na otvaranje javne rasprave o problemu korupcije. Od ravnatelja HTV-a traži se da ispita razloge eskalirajućeg nezadovoljstva dijela novinara Informativnog programa te o tome izvijesti Vijeće na nastavku sjednice", zaključilo je Vijeće.

Net.hr, 23. studenoga 2009.

Povratak

AKTUALNO