hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Google ograničava broj besplatnih novinskih članaka

03.12.2009.

Čini se da je Google ipak popustio pod pritiskom australskog medijskog magnata Ruperta Murdocha i drugih vlasnika novinskih izdanja. Broj novinskih članaka koje korisnici interneta mogu besplatno pročitati na stranicama Google Newsa ipak će biti ograničen.

Google je najavio program “First Click Free”, koji će omogućiti korisnicima Google Newsa da u jednom danu besplatno kliknu na pet članaka. Na nekim stranicama čitatelji će se morati registrirati, a na drugima pretplatiti na mogućnost daljnjeg čitanja.

'Dobro novinarstvo je skupa roba', izjavio je 78-godišnji Murdoch sudjelujući na dvodnevnom sastanku čiji je domaćin Federal Trade Commission (FTC) i najavio uvođenje plaćanja za čitanje svih svojih medija na webu. Zabrinut zbog lošeg financijskog stanja tiskanih medija u doba nagle ekspanzije interneta, istaknuo je kako treba uvjeriti potrošače da kvalitetne i pouzdane vijesti ne dolaze besplatno.

Murdoch je ranije najavio da će koristiti pravne metode kako bi spriječio Google da “krade priče”. Suradnjom News Corpa i Microsofta kompanija pokušava promovirati i ojačati svoju tražilicu Bing.

Arianna Huffington, suosnivačica i izvršna urednica Huffington Posta, optužila je Murdocha i druge novinske izdavače zbog umanjivanja vrijednosti digitalnih postignuća i pozvala ih da prestanu jadikovati nad sudbinom tiskanih izdanja. - Kada kompanija izgubi svoje klijente, rukovoditelji će pokušati ustanoviti što se dogodilo i pokušat će naći način da ih varate natrag. Ali ne i u medijima. Novinski magnati radije optužuju druge za krađu sadržaja - izjavila je za AFP navodeći kako je riječ o 'digitalnom zavaravanju' jer siteovi koji preuzimaju naslove i sažetke zapravo povećavaju posjet na web-stranicama novina.

Povratak

AKTUALNO