hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

‘U Hrvatskoj prvo mediji razotkrivaju korupciju, a onda tek kreću istrage’

04.12.2009.

ZAGREB - Hrvatska ima medije koji hrabro razotkrivaju korupcijske skandale, no istrage započinju tek nakon takvih tekstova, a ne prije, izjavio je Gunther Krichbaum, CDU-ov zastupnik u Bundestagu i predsjednik parlamentarnog Odbora za pitanja EU-a.

To je poručio tijekom rasprave njemačkog parlamenta o prijedlogu rezolucije oporbenog SPD-a o koja se odnosi na europsku perspektivu tzv. jugoistočnih država Balkana Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore i Srbije. Hrvatska nije dio te inicijative jer su odnosi Zagreba s Bruxellesom na puno višoj političkoj i institucionalnoj razini od spomenutih država.

U prijedlogu rezolucije, kojoj se protivi vladajuća koalicija, ističe se kako te zemlje još uvijek osjećaju posljedice rata, a sada i ekonomske krize. Zbog toga, potrebna im je financijska, gospodarska i politička pomoć međunarodne zajednice i EU. Posebno je važno da SPD predlaže nastavak podrške državama u procesima približavnja Europskoj uniji, kao i ukidanje viza za države koje ispune potrebne uvjete.

No, taj dokument, čini se, neće dobiti podršku Bundestaga. Naime, protiv rezolucije glasat će zastupnici vladajuće koalicije CDU-u i liberala. Kako je objasnio voditelj Ureda CDU-ovog zastupnika Krichbauma, dr. Carsten Buchholz, dokument ima nekoliko manjkavosti.
Odbijanje rezolucije

- U tom se dokumentu ne spominje ništa novo i ništa što nije bilo već tisuću puta izrečeno. Drugo, taj dokument regulira samo ono što bi njemačka vlada trebala učiniti, a ne što bi države jugoistočne Europe trebale uraditi. Nema riječi ni o napretku ni o problemima.

Uglavnom, dokument je prekratak, na samo dvije stranice, a o toj se temi, s obzirom da svaka država ima svoje probleme, treba dublje raspravljati - objasnio je Buchholz. CDU-ovo odbijanje rezolucije i spominjanja Hrvatske, ustvrdio je Buchholz, ne pretpostavlja strateško udaljavanje CDU-u od Hrvatske i vladajućeg HDZ-a. Nije povezano s promjenom mišljenja CDU-a nakon ostavke premijera Ive Sanadera koji je, kao što se zna, bio blizak njemačkim konzervativcima i kancelarki Merkel.

Između Hrvatske i CDU-a, ističe, i dalje prevladavaju prijateljski odnosi, a ta njemačka stranka i dalje zadržava stav “da u Europsku Uniju imaju pravo ući svi koji ispune uvjete potrebne za ulazak”. No, unatoč pohvali medija te nedavnoj tvrdnji EK da Hrvatska bilježi napredak u borbi s korupcijom, u uredu Krichbauma ističu kako se Hrvatska i dalje suočava s problemima koje još nije riješila. Jedan od njih su brodogradilišta, bez čijeg rješenja, tvrdi Buchholz, Hrvatska neće ući u Uniju.
Još je dalek put

- Tu je i problem granice sa Slovenijom, za koji se nadamo da će se brzo riješiti, ali i reforma pravosuđa - ističu u uredu.

- Hrvatska je na dobrom putu, ali nije na kraju puta - dodao je Buchholz, dodajući kako je “CDU je malo skeptičan prema drugim državama što se tiče ulaska u EU, ali ne i prema Hrvatskoj.

Povratak

AKTUALNO