hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT-ovi šefovi: HDZ-ovac, odvjetnik i heroj Vukovara

10.12.2009.

U ured bivšega glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića jučer se kao v. d. uselio glavni televizijski producent Josip Popovac koji je već održao konstituirajuću sjednicu Ravnateljstva. Njegov tim vodit će HRT najmanje do travnja, a možda i dulje ako potraje procedura izbora novog ravnatelja.

No, tko je ekipa koja je nakon Sutlićeve smjene preuzela HRT? Novi prvi čovjek HRT-a, Josip Popovac, 35-godišnji je pravnik, rođeni Omišanin, koji na HTV-u radi od 1997. Najdulje je radio u Dramskom, Dječjem i Religijskom programu, a posljednja tri mjeseca bio je na funkciji glavnog TV producenta

Član Mladeži HDZ-a

Popovac je mijenjao i ravnatelja HTV-a Blagu Markotu pa, kažu na Prisavlju, ima i menadžerskih sposobnosti. Ranije je pjevao u klapi Škandal, bio aktivni član Hrvatske akademske zajednice, a do 30. godine bio je i član Mladeži HDZ-a.

- Moramo dovršiti financijski plan, srezati troškove i ukloniti nelogičnosti iz poslovanja. Ovo je samo tehnički mandat, ali stanje na HRT-u je loše - istaknuo je Popovac.


- Tri su stvari koje moramo hitno napraviti - Vijeću predati očitovanje o Hloverki Novak-Srzić, predati izvješće oko usuglašavanja programskog usmjerenja s poslovnim planom te provesti mjere štednje - rekao je o prvim koracima Stipić koji u televizijskim kuloarima slovi kao čovjek bivšeg ravnatelja Blage Markote.

- S Popijačem sam dobro surađivao jer sam bio voditelj pravnog tima u Udruzi poslodavaca. On je korektan i ugodan čovjek, ali nismo se ni čuli ni vidjeli otakako je postao ministar. Kad je imenovan, poslao sam mu kratki SMS - ‘čestitam’ - a on meni - ‘hvala’. I to je to. Sad neki mogu raditi konstrukcije, ali ja sam čist. Nemam što kriti - kazao je Stipić.

- Za članstvo u Vijeću predložili su me predstavnici više udruga. Stipića poznajem dugo, a mjesto koje nas povezuje su udruge Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb. A na tu povezanost sam ponosan. Zašto bi to nekome smetalo? On nikada nije radio za mene - istaknuo je Grgić, za kojeg su neki pričali kako bi i sam mogao postati novi ravnatelj.


- Popovca sam vidio dva puta, ali sam na osnovi njegove biografije zaključio da bi mogao biti dobar na tome mjestu. On je čovjek za kojim se ne vuku repovi i afere - istaknuo je Grgić.

- Milas je heroj Vukovara i sve političke stranke to podržavaju. Uvažava to i premijerka. Drago mi je što je šef Vijeća čovjek neokaljana ugleda koji nikome ništa ne duguje. Hrvatska duguje njemu - zaključio je Grgić.Hloverka pred smjenom?

Bivši ravnatelj HR-a Davor Mezulić postat će pomoćnik šefa za Internet i nove medije, dok je jedino neizvjesno što će raditi bivši ravnatelj HTV-a Blago Markota. On je trenutno, doznajemo, na bolovanju, a vjerojatno se neće vraćati na svoje staro radno mjesto šefa Orfeja.

Što se tiče programskih ljudi za sada je najizvjesnija smjena Hloverke Novak-Srzić s mjesta urednice Informativnog programa. Većih kadrovskih promjena na HTV-u, doznajemo, neće biti. Za sada, čini se, nije upitna ni pozicija direktora programa HTV-a Domagoja Burića. Promjena bi moglo biti u Sutlićevu uredu gdje su smješteni njegovi brojni savjetnici.

Povratak

AKTUALNO