hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mikšić demonstrativno napustio Baginu emisiju

12.12.2009.

ZAGREB – Na Novoj TV jučer su se trljale ruke od zadovoljstva zbog učinka prve emisije »Predsjednička utrka«. Unatoč kasnom terminu od 22 sata, sučeljavanje petorice kandidata za predsjednika, (Vesna Pusić, Andrija Hebrang, Nadan Vidošević, Dragan Primorac i Ivo Josipović su se odazvali, dok je Bandić imao drugoga posla, op.a.) imalo je gledanost od 14 posto i udio u gledanosti ili tzv. share od 36,2 posto, odnosno emisiju je gledalo 580.000 Hrvata. Da su na Novoj TV pogodili i sa svojevrsnom amarikanizacijom praćenja izbora uvodeći po prvi put u nas i mjerače reakcije birača u stvarnom vremenu, sugerira dobra gledanost među ciljanom skupinom od 18 do 49 godina od 12,5 posto, odnosno 32,8 posto sharea.
    Emisija koju je vodio Mislav Bago tako je gledanošću za pola posto nadmašila HTV-ovo sučeljavanje svih kandidata od prije dva tjedna, koje su vodili Hloverka Novak Srzić i Branimir Bilić. Dovoljno da direktorica Informativnog programa Nove TV Iva Gačić poruči:
    – Pokazali smo da se i politika može raditi na komercijalan i zanimljiv način. Ovim projektom potvrdili smo da smo najrelevantniji informativni medij u Hrvatskoj, a pečat na taj status stavit ćemo i završnim sučeljavanjem 23. prosinca.
    A zadovoljstvo čelništva Nove TV ne uspijevaju pomutiti ni preostali kandidati na čelu s Josipom Jurčevićem, koji ne dvoje kako su neopravdano svrstani u grupu onih bez puno šansi na izborima. Pače, jučer je sa snimanja druge od četiri planirane emisije »Predsjednička utrka« Boris Mikšić demonstrativno napustio studio baš zbog toga, tako da će puk u subotu imati prigode gledati samog Slavka Vukšića u skraćenoj verziji »Predsjedničke utrke«!
    Kandidati koji drže da ih Nova TV podjelom u dvije grupe diskriminira, već su uputili prigovor Državnom izbornom povjerenstvu koje je Novoj TV uputilo preporuku da se svi kandidati tretiraju ravnopravno. Vijeće za elektroničke medije je, pak, nakladnicima sugeriralo da poštuju jednakost kandidata. A s Nove TV poručuju kako su ispunili svoju zakonsku obvezu i pozvali u izborne emisije sve predsjedničke kandidate, ali su priliku za predstavljanjem na nacionalnoj komercijalnoj televiziji neki kandidati odlučili vlastitom odlukom propustiti ne odazvavši se na poziv. Hoće li Vijeće za elektroničke medije svejedno reagirati na najnoviji razvoj »predsjedničke utrke«, vidjet će se.

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO