hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

RTL i Nova TV s anketama u 19 sati, HTV čeka do ponoći

23.12.2009.

ZAGREB – Komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom, RTL i Nova TV, koristit će u nedjelju u izbornim emisijama rezultate izlaznih anketa odmah po zatvaranju birališta u 19 sati, dok ih HTV nema namjeru koristiti uopće. Na HTV-u ovaj potez pravdaju poštivanjem Zakona o izboru predsjednika Republike iz 1992. godine, po kojem objavljivanje bilo kakvih projekcija rezultata nije dozvoljeno do okončanja izborne šutnje u 24 sata. Na Novoj TV i RTL-u se vode činjenicom da se birališta zatvaraju u 19 sati, pa bilo kakva objava izlaznih anketa ne mijenja ništa. Pri tom podsjećaju da se upravo iz ovog razloga mijenjao zakon po kojem se biraju zastupnici i to tako da izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, što je posve legaliziralo korištenje izlaznih anketa.
    Državno izborno povjerenstvo priopćilo je u utorak da se i za ove predsjedničke izbore složilo s provođenjem izlaznih anketa, ali je i upozorilo radijske i televizijske nakladnike da je javnost potrebno jasno i pravodobno obavijestiti o metodologiji izrade tih anketa kako bi se u građana izbjegao dojam da je riječ o izbornim rezultatima.

Rigidno tumačenje zakona dalo bi i prigodu Agenciji za elektroničke medije da možda opet posegne za kaznama, baš kao što je kaznila Novu TV, procijenivši da je suprotno zakonu iz 1992. godine podijelila za sučeljavanja kandidate za predsjednika na favorite i autsajdere. No, što god zaključila Agencija, komercijalne televizije su odlučile povući novinarski opravdan potez. Zanimljivo, za pravo im daje i savjetnik glavnog ravnatelja HRT-a Dragutin Lučić, koji ističe da praksa Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu baš kao i zemalja EU-a stavlja pravo javnosti na informiranje iznad svega.
   
    A da bi izbjegli svaki nesporazum, komercijalne televizije su od DIP-a jučer zatražile i da im službeno dozvole uporabu izlaznih anketa u 19 sati. Izgledno je da će dozvolu i dobiti, čime bi odluka HTV-a bila i definitvno velika pogreška.

Praćenje kampanje na Ustavnom sudu
   
    Agencija za elektroničke medije već je kaznila Novu TV zbog podjele kandidata na dvije jakosne skupine. Odluku Agencije je osudio predsjednik HND-a Zdenko Duka koji ne dvoji da se Agencija umiješala u uređivanje programa Nove TV. No, ne miruju ni predsjednički kandidati iz tzv. druge jakosne skupine. Vesna Škare Ožbolt najavljuje da će zbog medijskog praćenja izbora podnijeti i tužbu Ustavnom sudu.



S. Pavić

Povratak

AKTUALNO