hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bez radikalnih rezova na HTV-u

21.01.2010.

ZAGREB – Renato Kunić preuzeo je u srijedu vodstvo Informativnog programa HTV-a. Vršitelj dužnosti bit će najduže šest mjeseci, odnosno do okončanja javnog natječaja za izbor glavnog urednika IP-a koji će se aktivirati čim Programsko vijeće HRT-a među 15 kandidata izabere novog glavnog ravnatelja.
   
    Renato Kunić, po imenovanju je poručio kako ne kani davati nikakve izjave. Ništa senzacionalno nisu jučer donijeli ni uobičajeni kolegiji u redakciji IP-a. Tek se neslužbeno dalo saznati kako je Kunić, uz asistenciju v.d ravnatelja HTV-a Mislava Stipića, poručio zaposlenicima da se tu ipak i prije svega radi o tehničkoj vladi, te stoga ne treba očekivati nikakve radikalne rezove, niti spektakularne promjene. Drugim riječima rečeno, barem za sada nitko od tzv. kadra Hloverke Novak Srzić, od Dijane Čuljak Šelebaj do Siniše Kovačića koji je vijest o smjeni Novak Srzić plasirao u zadnjim minutama Dnevnika poput kakve bizarnosti, nema se zbog čega bojati.

Da je međutim na Prisavlju nervoza i napetost između onih koji su do pred kraj bili uz Hloverku i one koji su otpočetka bili protiv njenog imenovanja itekakva, svjedoči zgoda koja kaže kako Čuljak Šelebaj nije izdržala a da se jučer ujutro ne javi u emisiju Hrvatskog radija »Puls javnosti« koja se bavila stanjem u Hrvatskom helsinškom odboru, ne bi li se požalila kako su neke njene kolegice agitirale u stožeru Ive Josipovića da joj ne dolazi u Dnevnik u goste. No, možda je najbolje aktualno stanje opisao djelatnik IP-a koji nam je, anonimno da ne zasluži kakvu kaznu, umjesto dijagnoze ponudio stih: »Rano je za tugu, za sreću kasno je!«.
   
    Ima li Renato Kunić snage takvo stanje duha promijeniti!? Profesionalna biografija obećava. Iza Kunića je preko 20 godina godina radnog staža, prošao je sve stepenice od novinara i ratnog reportera, do urednika Zagrebačke panorame i šefa dopisničke mreže, da bi imenovanje za v.d. glavnog urednika IP-a dočekao na mjestu glavnog urednika redakcije unutarnje politike. No, činjenica je i to da je bio na čelu projekta praćenja predsjedničkih izbora zbog kojeg je sada već bivša glavna urednica itekako iskritizirana. Ima li pak Kunić ambiciju biti glavnim urednikom IP-a na duži rok, jučer se nije dalo saznati. No, zato se zna da djelatnici IP-a kane po prvi put predložiti i svog kandidata za glavnog urednika, makar je do operacionalizacije tog izbora glavnog urednika po ukusu zaposlenika još daleko.

Kunić zaposlio suprugu
    
    Šutnja Renata Kunića natjerala je sedmu silu da marno po internetu traži bilo što vezano za njegovu biografiju. U memoriji pretraživača je i tekst »Slobodne Dalmacije« iz 2002. godine u kojem se spominje niz rodbinskih veza po kojima su mnogi djelatnici HRT-a zaposleni. Autor teksta, današnji kolumnist portala Index.hr, Tomislav Klauški među ostalim piše: »Recimo, Renato Kunić nedavno je na Prisavlju zaposlio suprugu Sunčanu i to – pogađate već – kao realizatoricu u Dokumentarnom programu. A to nije ljubav. To je nepotizam.« Je li nepotizam ili je ljubav, te je li možebitno prepreka za biti v.d. glavnog urednika IP-a, htjeli smo pitati i Kunića, no jučer se dalje njegove tajnice nije moglo. Inače, kako saznajemo, u međuvremenu je supruga Renata Kunića napredovala do producentice.

 Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO