hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HDZ-ov bojkotiranje Vere Robić Škarice ogorčio filmaše

09.02.2010.

ZAGREB – Koordinacija za elektroničke medije Hrvatskog društva redatelja i Hrvatske udruge producenata oštro je jučer reagirala na »blokadu« Vere Robić Škarice kao kandidatkinje za upražnjeno mjesto u Programskom vijeću HRT-a, nazivajući argumente za takvu odluku posve besprizornim. Dugogodišnju tajnicu Hrvatskog filmskog saveza prošlog su tjedna kao kandidatkinju za popunjavanje upražnjenog mjesta na kojem se donedavno nalazio novi ministar gospodarstva Đuro Popijač, na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije odbili zastupnici HDZ-a, uz argumente da bi se Robić Škarica mogla naći u sukobu interesa »kao autorica 70-ak filmova«. Osim što su takvi navodi isprovocirali burne reakcije zastupnika SDP-a, nakon čega je sjednica Odbora prekinuta, obrazloženja HDZ-ovaca, u kojima je i posve netočan navod da Robić Škarica snima filmove, izazvala su ovih dana i istaknute predstavnike hrvatske filmske struke da javno izraze svoje ogorčenje.
   
    Predstavnici nedavno osnovane Koordinacije za elektroničke medije HDR-a i HUP-a sazvali su stoga jučer brzinsku press konferenciju na kojoj su javnosti još jednom pojasnili zbog čega smatraju da bi Vera Robić Škarica trebala ući u Programsko vijeće HRT-a.
    – Sukob interesa koji je naveden kao prepreka ovoj kandidaturi, obična je laž koja je izazvala bijes i ogorčenje cijele filmske struke i kulturne javnosti, istaknuo je tako redatelj Hrvoje Hribar na čije se riječi nadovezao njegov kolega, ravnatelj »Zagreb filma« Vinko Brešan zaključivši da je u vremenu kada se stručnost apostrofira kao najvažniji imperativ u svim poljima, nevjerojatno da kandidatkinja koja je upravo svojom stručnošću zavrijedila ovu kandidaturu, bude onemogućena.
    – Ovo nije politička rasprava – Veru Robić Škaricu kao kandidatkinju predložile su dvije profesionalne udruge čiji su članovi različitih stranačkih afiniteta, objasnio je Brešan.
   
    Hrvoje Turković iz Hrvatskog filmskog saveza pojasnio je da se Vera Robić Škarica, sa svojim tridesetogodišnjim radom na polju audio-vizualne edukacije, organizacijom amaterske filmske djelatnosti i kinotečne djelatnosti putem kina Tuškanac, te stručno-filmske izdavačke djelatnosti pokazala kao osoba s vizijom koja se brine za nacionalnu kulturnu baštinu. Turković, štoviše, smatra da bi umjesto rasprava o njenom navodnom sukobu interesa, trebalo ispitati motive članova saborskog odbora koji su njenu kandidaturu bojkotirali.
    – Hrvatska radiotelevizija danas je najvažniji partner našim udrugama koje okupljaju autore i profesionalce AV polja. Nezadovoljni smo količinom i kvalitetom dramskih serija, europskih i hrvatskih filmova, dokumentarnih filmova, te obrazovnog i dječjeg programa i zato želimo svog predstavnika u Programskom vijeću HRT-a, zaključila je na kraju producentica Ankica Jurić Tilić, nakon čega se iz publike u raspravu uključio Miroslav Mikuljan, te iznijevši svoju podršku skupu, objavio da povlači svoju kandidaturu za člana Vijeća HRT-a zbog, kako je ustvrdio, nedemokratskog postupanja prilikom izbora za članove Vijeća. Svoje je ogorčenje izrazio i prodekan ADU Bruno Gamulin, zaključivši da slučaj zaslužuje ostavke pojedinih članova Saborskog odbora za medije.

Vedrana Simičević

Povratak

AKTUALNO