hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zarada sa strane – za krizne dane

11.02.2010.

Zarada sa strane, za krizne dane – valjda se ovom krilaticom vode deseci HTV-ovih novinara koji honorarno rade izvan Prisavlja ne tražeći za to dozvolu HRT-ovog ravnateljstva, iako bi prema Etičkom kodeksu trebali. Nakon što smo proteklog tjedna objavili slučaj novinarke Patricije Levak koja je, premda stalno zaposlena na javnoj televiziji, vodila tiskovnu konferenciju zagrebačkog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, od HTV-ovaca smo dobili uglavnom identičan odgovor – pa to svi rade!
   
    – I ja i moji kolege prihvaćamo angažmane izvan HTV-a, jer se za jedno prijepodne vođenja događaja može zaraditi do 10 tisuća kuna. Na televiziji vlada kaos, nekome se honorarčenje odobrava, nekome se bez argumentacije priječi, pa novinari povremeno »fušaju« u tajnosti, po principu »ako prođe, prođe«, kaže nam poznato lice iz Informativnog programa.
    Vanjsku suradnju otvoreno prakticiraju neki od najvećih prisavskih asova, među njima i Aleksandar Stanković koji na portalu net.hr mjesecima piše kolumnu »Pričam ti priču«.
    – Na suradnju s net.hr-om sam se odlučio kad mi je Ravnateljstvo HRT-a za 30 posto smanjilo plaću. Kako je kuća u kojoj radim odlučila prekršiti ugovor, nisam ni tražio njihovo dopuštenje. Nitko mi do danas nije prigovorio, tvrdi voditelj »Nedjeljom u dva«.
    Kako svoju kolumnu odnedavno piše u stihovima i prilično dobro prolazi kod čitatelja, Stanković namjerava »fušariti« dok god bude zainteresirana druga strana.
   
    – Na net.hr-u ne radim kao novinar, ne zanima me što o tome misle na HTV-u, jer svoju poeziju imam pravo objavljivati gdje želim, kaže Stanković, ali ne želi otkriti koliko od portala dobije novca za četiri kolumne mjesečno.

    Slična kolumnistička aktivnost svojevremeno se obila o glavu najpopularnijem voditelju Dnevnika Zoranu Šprajcu koji je surađivao s t-portalom. Bivši ravnatelj Vanja Sutlić zabranio je početkom srpnja 2009. svako pisanje na druge medije, Šprajc je zaradio i opomenu, ali se brzo domislio kako nadmudriti nadređene. Umjesto njegova imena, kolumna je dobila ime »Jutarnja špranja«, autor je preko noći postao anoniman, premda je svatko s minimunom zdravog razuma znao kako iza zapisa i dalje stoji Šprajc. Televizijski šefovi su vjerojatno shvatili da mu više ne mogu stati na rep, pa su odustali od daljnjih sankcija.
    – Te zabrane su ostatak iz vremena kad je Vanja Sutlić pokušavao uvesti reda na marginalnim stvarima, dok su oko njega stajali ljudi koji su HRT izbušili za stotine milijuna kuna, rekao nam je Šprajc, koji danas za t-portal piše nešto rjeđe. Izlet u kolumnistiku i njemu se ispatio, iako tvrdi da se ne radi o spektakularnom honoraru.
   
    Od pisanja kolumni Šprajca ili Stankovića, znatno je malignije umrežavanje nekih novinarskih perjanica Informativnog programa s državnim tvrtkama. Tako je već dulje vrijeme javna tajna da je jedan od voditelja Dnevnika Siniša Kovačić poslovno surađivao s Hrvatskim željeznicama iako ih prati kao sektorski novinar.
    Dok je Josip Protega bio šef Hrvatske poštanske banke, dakle prije nego je završio u zatvoru, znao je angažirati za pojedine događaje voditelja Otvorenog Mislava Togonala. O tajnoj suradnji Dijane Čuljak Šelebaj s konkurentskom Novom TV do danas su napisane plahte novinskih tekstova, ali nikad nije kažnjena. Zajedničko novinarima poduzetnicima jest uglavnom demantiranje da su ikada činili išta od opisanog, ali im zato deseci prisavskih kolega tvrde upravo suprotno – da im angažmani ove vrste više nego pristojno popunjavaju kućni budžet.

    A da se na javnoj televiziji za svakoga ne kroje isti aršini, najbolji je primjer Mirko Fodor. On je u travnju prošle godine prihvatio voditeljski angažman na otvorenju Todorićeve tvornice PIK-a u Vrbovcu, a na događaju je bio i premijer Ivo Sanader. Fodorovo izvanredno raspoloženje vjerojatno je imalo utemeljenja i u »masnom« honoraru, a pošalice i ugodno druženje s gospodarskom i političkom elitom, uskoro je došlo i do Prisavlja. Hendikep za Fodora bila je činjenica da je navedena tvornica radila već nekoliko mjeseci što je na televiziji protumačeno kao politička kampanja za skore lokalne izbore. Fodor je, možda ni kriv ni dužan, ispao dio HDZ-ove političke propagande, sankcije su stigle brzo i nisu bile ugodne – smijenjen je s mjesta glavnog urednika Zabavnog programa te ga do danas prati glas jedne od najvećih prisavskih »sponzoruša«, novinara koji izvan kuće zaradi daleko više nego unutar nje.
    Fušarenja ima u svim redakcijama, zaključuju na HTV-u, ali je razlika jedino u tome što su najpoznatiji voditelji pod najvećim povećalom.

Iznajmljivanje HRT-ovih zvijezda
   
    Na HTV-u je bilo pokušaja da se uvede kontrola u vanjsku suradnju novinara, ali ne kroz zabrane nego kroz tvrtku koja bi posredovala u poslu. Drenislav Žekić, savjetnik bivšeg ravnatelja Blage Markote, planirao je preko HRT-ove tvrtke Orfej omogućiti zainteresiranima da »iznajme« HRT-ove zvijezde, ali da pritom i matična kuća ima neke koristi. Primjerice, ako bi privatni poduzetnik na nekom izboru za miss želio za voditeljicu Danielu Trbović, ugovor bi sklopio s Orfejem, Trbović bi bila lišena traženja dozvole od uprave i eventualnih neugodnosti, a i dalje bi joj na račun sjedao veći dio honorara. Dio zarade koju bi uzimao Orfej računalo bi se kao naknada za status poznate osobe koju je Trbović stekla upravo na HTV-u. Projekt nikad nije zaživio, a da jest vjerojatno bi bilo manje zle krvi među HTV-ovcima, kad za sličnu vrstu događaja jedan novinar dobije dozvolu, a drugi ne, pa se gledaju preko nišana.

Povratak

AKTUALNO