hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

World Press Photo: Odabrana je najbolja novinarska fotografija na svijetu

13.02.2010.

Talijanski fotograf dobitnik je glavne nagrade na World Press Photo natječaju za fotografiju žene koja viče u sumrak s terase na krovu zgrade u Teheranu protestirajući zbog rezultata iranskih predsjedničkih izbora. Žiri je prepoznao ljepotu fotografije Pietra Masturza. Na snimci je uhvaćen vrhunac napetosti i rasta emocija, u trenutku kada je žena skupila dovoljno snage da poviče od jada, objasnili su članovi žirija.

Fotografiju je prikazala talijanska RAI televizija, a objavljena je i u časopisu Loop.

- Ne mogu vjerovati. Nikad nisam mislio da freelancer može pobijediti - rekao je Masturzo u četvrtak navečer za AP kada je saznao za nagradu.

- Fotografija pokazuje početak nečega posebnog, početak velike priče – objasnio je predsjednik žirija Ayperi Karabuda Ecer. - Osjetio sam je na oba načina - vizualno i emotivno – i odmah mi je prirasla srcu. Član žirija Guy Tillim nazvao je snimku 'svetim gralom' fotografije i istaknuo kako kombinira elemente konflikta i svakidašnjeg života. Pobuđuje znatiželju zbog ženinog uzvika i naglašava važnost povijesnog trenutka.

Na vjerojatno najprestižnijem natječaju sudjelovala su 63 fotografa iz 23 države svijeta.

Agencija France-Presse osvojila je tri nagrade u kategoriji 'Spot News Stories'. Zahvaljujući argentinskom fotografu Walteru Astradi postali su laureati drugu godinu zaredom, ovoga puta s fotografijama nasilja na Madagaskaru. Associated Press i francuska agencija Vu osvojili su najviše nagrada u ukupnom poretku, svaka agencija s tri pobjede.

 

Povratak

AKTUALNO