hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinar za sva vremena

13.03.2010.

Naš poštovani kolega i prijatelj Joško Franceschi, veliki hrvatski novinar, uvjete je besmrtnosti na našu žalost ispunio. Umro je od posljedica teške nesreće s ljudskim likom, od posljedica novinarstva.

Ali, njemu se ona druga smrt, koja nastupi kada se čovjeka zaboravi – nikada neće dogoditi, jer kao jednog i jedinog, neponovljivog i nenadoknadivog pamtit ćemo ga dok god ima nas koji smo s njime radili, poznavali ga, od njega učili, družili se i susretali.

Bio je gospodin kakav prag redakcije i profesije prijeđe jednom u desetljećima – kroza suze je na komemoraciji Jošku Franceschiju, u petak na Lovrincu, govorio jedan od najiskusnijih novinara i urednika Slobodne Dalmacije Mladen Krnić.

- Takav je – ponosan, gord, načitan, s visokim kriterijima, ali nikad u neprobojnom oklopu – bio, i onda kad je pisao crtice s drugoligaških utakmica i onda kad je bio glavni urednik - kazao je Krnić.

Velik broj novinara i djelatnika Slobodne Dalmacije, kao i kolega iz drugih redakcija, od preminulog Joška Franceschija oprostilo se riječima zahvale - do neizbježnog susreta u nekoj, nebeskoj, redakciji, gdje u blaženstvu Joško Kulušić i Joško Franceschi upravo prave novine.

Nakon ispraćaja na Lovrincu, lijes je odvezen na groblje Gospe od Anđela u Imotskom, gdje je Joško Franceschi pokopan.

Povratak

AKTUALNO