hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova brani Jadranku Kosor od Tomislava Klauškog!

18.03.2010.

PRAVOBRANITELJICA za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik priopćenjem je stala u obranu Jadranke Kosor jer smatra da ju je Indexov kolumnist Tomislav Klauški "ponizio i omalovažio" u svom jučerašnjem tekstu. Reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova prenosimo u cijelosti.

Dana 17.3.2010. na portalu Index.hr objavljen je tekst kolumniste Tomislava Klauškog pod naslovom "Oporba uvrijedila Kosor: Je li ona snažni lider ili obična cvilidreta" u kojem se osvrnuo na aktualni sat u Hrvatskom saboru 17.3.2010. u kojem je premijerka odgovarala na pitanja saborskih zastupnika/ca. 

U tekstu se između ostalog navodi: "Pokazala je kako očekuje poštedu i zahvalnost. Očekuje da se odnose prema njoj kao prema ženi. Da joj tepaju i recitiraju, posjednu je pred kamin i zaljubljeno gledaju. Nazovu ujutro i navečer. Daruju cvijeće. Možda i broš. Komplimentiraju.", povezujući tako sudjelovanje premijerke na aktualnom satu u Hrvatskom saboru sa njezinim spolom te koristeći se uvredljivim stereotipima uvredljivo prikazao i sve žene. U tekstu je također navedeno: "Više nije jasno je li Kosor snažna političarka koja se može uhvatiti u koštac s krizom i kompetentno voditi Vladu ili je ona ipak najobičnija plačip… oprostite Suzana" što u svakom pogledu predstavlja uvredljivo, ponižavajuće i omalovažavajuće prikazivanje žene u medijima, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova (čl. 16.st.2.). 

Ponovno upozoravam da su mediji dužni poštivati nacionalne i međunarodne zakone i propise koji reguliraju njihovu obvezu promicanja vrijednosti ravnopravnosti spolova i uklanjanja stereotipa, seksizma i uvredljivih i ponižavajućih načina prezentacije žena i muškaraca u medijskim sadržajima, bez obzira na njihov društveni status (Zakon o ravnopravnosti spolova, NN 82/08, čl. 16.; Zakon o medijima NN 59/04, čl. 3. st. 4; Putokazi ka ravnopravnosti žena i muškaraca 2006-2010, Europske komisije, preporuke (2003)3 i (2002)5 Odbora ministara Vijeća Europe  državama članicama itd.).

Također, ponovno podsjećam da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala zemlje članice da se bore protiv svih oblika seksizma u medijima u kojima su žene još uvijek "opisivane ili predstavljane kao slabe, ranjive, ovisne", te da ojačaju ulogu medija u promociji ravnopravnosti spolova, da kroz medijske kodekse ponašanja zabrane seksističku praksu i predodžbe te promoviraju uređivačku politiku koja obuhvaća i rodnu dimenziju.

Smatram da je ovaj tekst u navedenim dijelovima u suprotnosti sa svim propisima i politikama koje je donio Hrvatski sabor, a koje se odnose na uklanjanje seksizama iz medijskih sadržaja. 

Zabrinjavajuće je da javnost, pa tako i medije, jako brine nedovoljna provedba svih drugih zakona, a nimalo onih koji se odnose na medijske sadržaje.

Pozivam Hrvatsko novinarsko društvo da na isti način kao što je to učinilo u svojem priopćenju od 10.3.2010. godine kada je upozorilo, iz drugih razloga, na  pisanje dnevnika 24 sata i ukazalo na gotovo svakodnevna gruba kršenja novinarske profesionalne etike, postupa i u slučajevima kada se ta kršenja odnose na seksizme u medijskim sadržajima.

Time ne bi doveli u pitanje prava novinara/ki da ocjenjuju bilo čije postupke i javne istupe, već bi samo upozoravali na njihovu dužnost da se drže profesionalne etike, osim, naravno, ako ne smatraju da se ona ne odnosi na seksističku praksu.

Povratak

AKTUALNO