hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Josipovićev pritisak na javnu TV ili pomoć?

24.03.2010.

ZAGREB – Odluka predsjednika Republike Ive Josipovića da u svojem uredu primi potpisnike peticije koji traže vraćanje emisije Latinica u program HTV-a, izazvala je polemiku u medijskim i političkim krugovima o tome je li se šef države time upetljao u uređivačku politiku i neovisnost medija.
    Josipović je, naime, nakon susreta s incijatorima peticije izdao i priopćenje u kojem se, »potvrđujući važnost Latinice za medijske slobode, ali i šire društvene procese«, zalaže za povratak Latinice na male ekrane.
    Ima li predsjednik Republike pravo otvoreno poručivati HTV-u koju emisiju trebaju imati u programu, i kako bi se reagiralo da je neka druga grupa novinara zatražila zaštitu u Banskim dvorima kod premijerke Jadranke Kosor, upitali smo predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenku Duku, koji je u ponedjeljak također bio kod Predsjednika s potpisnicima peticije za Latinicu.
    – Pa, pretpostavljam da se na to može i tako gledati, ali čini mi se da je ipak bo-lje da šef države javno i otvoreno kaže svoj stav, nego da ispod stola vuče konce. A upravo se sa takvim potezima ispod žita, koji su usmjereni na zatiranje slobode medija, svakodnevno moramo nositi – ocjenjuje Duka koji kaže da je peticiju potpisao jer se s njom slaže.
    Šef ogranka HND-a na HTV-u Nikola Krstić također smatra da odlazak grupe novinara po zaštitu kod šefa države možda nije najsretnije rješenje.
    – Osobno sam uvjeren da je ukidanje Latinice autogol HTV-a. Ali, moram priznati da mi nije jasno ni koji je bio cilj tog sastanka, kaže Kristić.
    Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang svojedobno je povodom Latinice o nasljeđu Franje Tuđmana žestoko kritizirao tu emisiju, a sada je uvjeren da se predsjednik Ivo Josipović nije smio angažirati u vezi s Latinicom.
    – To je jedna od najvećih Josipovićevih grešaka otkad je postao predsjednik. On se na ovaj način izravno umiješao u uređivačku politiku HTV-a i prekršio neka temeljna demokratska načela. Siguran sam da bi premijerku Jadranku Kosor, u slučaju da se založila za neku emisiju, mediji razapeli i optužili da radi pritisak na javnu televiziju, procjenjuje Hebrang.

N. Božić, D. Ciglenečki

Povratak

AKTUALNO