hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Blair me je samo tupo pogledao, a čuvar me tada bacio na pod

25.03.2010.

Irski novinar David Cronin, bruxelleski dopisnik agencije Inter Press Service te redoviti kolumnist britanskoga Guardiana, pokušao je zbog sumnje u ratni zločin na hodnicima Europskoga parlamenta uhititi bivšega britanskog premijera Tonyja Blaira. Cronin je uspio položiti Blairu ruku na rame, no samo sekundu kasnije odbacio ga je jedan od tjelesnih čuvara.

– Ova je akcija provedena posve spontano, ništa nisam planirao. Čekao sam konferenciju za novinare u zgradi parlamenta kad sam vidio Blaira kako okružen tjelesnim čuvarima prolazi pokraj mene. U tom trenutku odlučio sam provesti građansko uhićenje. Skočio sam među tjelesne čuvare do Blaira, položio mu desnu ruku na rame i rekao mu: “Gospodine Blair, građanski vas uhićujem zbog agresije na Irak”, rekao je Cronin za Večernji list. Kako tvrdi, Blair ga je samo tupo pogledao, bez ikakvih emocija, a potom ga je jedan od tjelesnih čuvara odbacio na zemlju. Dok je Blairova povorka krenula dalje, Cronin je ležeći na hodniku parlamenta dovikivao Blairu da je krivac za ratne zločine i sramota civilizirana društva. Građansko je uhićenje akcija u britanskom pravnom sustavu kojom svaki građanin, bez obzira na to što ne predstavlja organe policije, ima pravo uhititi osobu za koju se sumnja da je počinila zločin. Kako Cronin tvrdi, da ga tjelesni čuvar nije odbacio, zamolio bi Blaira da za njim pođe do policijske postaje u kojoj bi podnio tužbu zbog njegove uloge u agresiji na Irak.

– Prije ili poslije i Blair i Bush odgovarat će zbog izazivanja rata u kojem je poginulo milijun ljudi – kaže Cronin. Bivšega britanskog premijera već je bez uspjeha, na početku godine, pokušala uhititi mirovna aktivistkinja Grace McCann.

Povratak

AKTUALNO