hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mediji na Balkanu između politike i kapitala

10.04.2010.

ZAGREB – Dijagnozom i perspektivom medija koji prate kulturu na području regije bavilo se preksinoćnje događanje »Javni intervju: Mediji i kultura« održano u »Booksi« u organizaciji portala Kulturpunkt.hr.
    – Što se tiče hrvatske situacije, hrvatski tranzicijski kapitalizam generator je svega što se kod nas zbiva, pa tako onda i medijske situacije, kazao je autor i priređivač nekoliko knjiga te književni teoretičar Dean Duda, naglašavajući da situacija u Hrvatskoj nikad nije bila gora, što ne znači da ne može biti još i gora.
   
    Duda je upozorio na poznate procese trivijalizacije i istiskivanja kulture iz medija u korist estradnih rubrika, politike i spektakala. Sa slovenskom situacijom sličnom ovdašnjoj, okupljene je upoznala mariborska stručnjakinja za kulturu i medije Mojca Planšak, ističući da i tamo kapital drži glavnu riječ u pozicioniranju kulture u medijima, te kako se ne treba zavaravati očekivanjima da će se situacija poboljšati ulaskom u Europsku uniju. Beogradski novinar i književni kritičar Saša Ćirić objasnio je da u Srbiji vlada ponešto drugačija situacija te kako ima kritičnih medija koji počivaju na entuzijazmu pojedinaca, no u dnevnim novinama i na televiziji osjetno je odsustvo kvalitetne i argumentirane kritike. Za razliku od ranijih primjera, još uvijek je daleko veći utjecaj politike nego kapitala na uređivačke politike kulturnih rubrika.
   
    Takav utjecaj ekstremno je prisutan u Makedoniji o kojoj je govorio povjesničar umjetnosti, kustos i likovni kritičar Dejan Budjevac upozoravajući na dominaciju umjetnosti s nacionalnim predznakom i odsustvo kritičkog pisanja.
    Ponešto optimizma zaslužuje ipak nezavisna medijska scena koja pokazuje sve više živosti, kao i činjenica da individualnog idealizma i entuzijazma u medijima još uvijek ima.
    – Netko tko se bavi novinarstvom danas mora biti politički aktivist u ime humanističkih vrijednosti, tvrdi tako Saša Ćirić.

Miroslav Zec

Povratak

AKTUALNO