hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Google objavio listu zemalja koje su najveći cenzori

22.04.2010.

SAN FRANCISCO - Google, najveća internetska tražilica na svijetu, objavio je listu zemalja koje najviše traže cenzuru stranica ili dostavljanje privatnih podataka korisnika. Zemlje koje su se našle u vrhu liste su Brazil, SAD, Velika Britanija, Indija, Njemačka, Francuska i Južna Koreja. No na popisu nema Kine, svjetskog cenzora broj jedan, jer te informacije ona svrstava u državnu tajnu. Cenzura, ističu u Googleu, ubrzano raste: od blokiranja i filtriranja stranica, do sudskih odluka o ograničavanju pristupa informacijama i zakonodavstva koje tjera kompanije na autocenzuru.

Ipak, većina zahtjeva koji su stigli od državnh agencijabila je legitimna. Radilo se, naime, o uklanjaju sadržaja poput dječje pornografije, govora mržnje, nasilnog sadržaja, a privatni podaci tražili su se najviše u sklopu kriminalističkih istraga (ne uključujući razvode i građanske parnice). No, neke je zahtjeve Google odbio.


Cilj objavljivanja liste, ističe kompanija, povećanje je transparentnosti kako bi se u budućnosti smanjila cenzura. Stoga namjeravaju izvještavati javnost o zahtjevima koje primaju svakih šest mjeseci. Prvi objavljeni podaci odnose se na drugu polovicu 2009. i uključuju oko stotinu zemalja koje koriste Google.

- Nije nam namjera mijenjati ponašanje vlada već samo davati javnosti informacije o tome što one rade - ističu u Googleu.

Od 123 zahtjeva za uklanjanje sadržaja koji su stigli iz SAD-a, Google se složio s njih 80 posto. Radilo se o izrazito nasilnim sadržajima, sablažnjivim materijalima i govoru mržnje.

Brazil je ispao glavni cenzor, no većina je zahtjeva vezana uz društvenu stranicu Orkut koja ima milijune korisnika i na kojoj se često uvredljivo komentira i objavljuje neprikladan materijal.

Nakon Brazila, većina zahtjeva za uklanjanjem objavljenog materijala stigla je iz Njemačke koja ima stroge zakone vezane uz sadržav vezan uz nacistički režim. Slijedi Indija s velikim brojem zahtjeva vezanih uz Orkut, dok se u SAD-u najviše cenzure odnosilo na stranicu za objavljivanje videomaterijala YouTube.    

Google se odlučio na objavljivanje tih podataka u jeku optužbi da ne poštuje dovoljno privatnost svojih korisnika. Najzaposleniji internetski site na svijetu ističe kako im je privatnost korisnika jedan od prioriteta. Ističu tako slučaj kad su od suda tražili zabranu za ministarstvo pravosuđa koje je zahtjevalo (pre)široku listu pojedinih pretraživanja.

Povratak

AKTUALNO