hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Asket i velikan sporta i novinarstva

30.04.2010.

»Žarko Susić bio je velik čovjek, nikad umoran, kao pravi novinar prilagodljiv na sve situacije. Nije se bojao nemogućeg, ni u sportu ni u pisanju«, kazao je Zoran Kovačević na oproštaju od Žarka Susića u HND-u

Komemorativnim skupom u Hrvatskom novinarskom domu, rodbina, prijatelji i kolege pokojnog Žarka Susića još su se jednom podsjetili na velikana hrvatskoga novinarstva, čovjeka koji je slovio kao najstariji sportski novinar na svijetu. Svojedobno je to, baš negdje prije deset godina, prepoznao i nedavno preminuli Juan Antonio Samaranch, kad mu je za vrijeme Igara u Sydneyju 2000. godine uručio posebno priznanje.

Sjećamo se, Žarko je uzeo to priznanje i krenuo na sportsko borilište pripremiti još jedan izvještaj. Imao je tada 85 godina…
Žarko Susić je, kako je lijepo rekao kolega Zoran Kovačević na komemorativnom skupu, živio sportski, viteški i asketski. I zato je njegova riječ bila vjerodostojna.
»Bio je učitelj i prijatelj, i takav je ostavio trag u svima nama koji smo s njime radili, usput učeći ono pravo novinarstvo, kakvog danas ima samo u sjećanjima. Promijenio je sedam sustava i država i uvijek se držao iznad svega, pošten i moralan do bola, Žarko je sport gledao kroz naočale trenera i sportaša, jer je uz novinarstvo uvijek bio u sportu i kao sportaš i kao trener«, rekao je Kovačević.

»Zaista«, kako nas je dirnuo Kovačević, »Žarko Susić bio je velik čovjek i nikad umoran, prilagodljiv na sve situacije, kao pravi novinar nije izbjegavao ni tegobe ni probleme ni krizne situacije. Nije se bojao nemogućeg, ni u sportu ni u pisanju«.
U otvorenu knjigu žalosti potom su se upisali brojni prijatelji, ali i elita hrvatskih sportskih novinara, koja dobro osjeća bez kakvog je uzornog člana ostala.

Piše: Andrija Kačić-Karlin

Povratak

AKTUALNO