hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HDZ: Popovcu se mandat može produljiti još šest mjeseci

12.05.2010.

Nakon što iz trećeg pokušaja Programsko vijeće HRT-a nije uspjelo izabrati novog glavnog ravnatelja i nakon što su neki vijećnici predložili da Programsko vijeće kolektivno preda ostavke - članovi saborskog Odbora za medije tvrde da ne postoji zakonska mogućnost za raspuštanje Programskog vijeća u ovom slučaju.

Tako predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) tvrdi da su unatoč tomu neki odgovorni vijećnici, poput D. Grubiše, predložili kolektivnu ostavku svih članova dok su se tome usprotivili oni neodgovorni koji su, prema njegovoj ocjeni, zaslužni za cijelu situaciju na HRT-u. Uvjeren je da oni stvaraju prostor da se HRT upropasti te da čekaju novi zakon o HRT-u kako bi HDZ-ova Vlada mogla preuzeti televiziju.

Stazić kaže da je Odbor iscrpio sve mogućnosti te proveo raspravu o stanju na HRT-u, a eto ne mogu izbrati 11. člana Vijeća jer HDZ to opstruira. Pozvao je javnost i druge medije da poput Čeha stanu u obranu javne televizije.

- Nije točno da HDZ opstruira izbor glavnog ravnatelja kao ni 11. člana programskog vijeća - tvrdi potpredsjednica Odbora Ljubica Lukačić (HDZ).

- Nadam se da će članovi Vijeća biti mudri i raspisati novi, četvrti natječaj za izbor ravnatelja. Budući da sadašnjem v. d. ravnatelju Josipu Popovcu mandat traje do 8. lipnja, Zakon o ustanovama omogućuje da mu se mandat produlji na još šest mjeseci, ako se nije ogriješio o zakon, a takvih informacija nemamo - kaže Lukačić te dodaje da u tih šest mjeseci valja izabrati novog ravnatelja.

Ne vidi razlog za raspuštanje Vijeća i čak se zalaže za izbor jedanestog člana, ali ne po diktatu SDP-a. No, odmah objašnjava kako Vijeće i sa 10 članova može donositi sve ključne odluke pa i izbrati glavnog ravnatelja.

I član Odbora Antun Vujić tvrdi da je razočaran što Programsko vijeće nije izabralo novog ravnatelja između dvojice najbolje plasiranih u zadnjem krugu, a to su Duško Radić i Josip Popovac. I on tvrdi da se Programsko vijeće ne može tek tako raspuštati jer zakonom je utvrđeno kako se bira i u kojim situacijama članovima prestaje mandat. Smatra da pojedini članovi Programskog vijeća dobro rade svoj posao i ne treba ih raspuštati nego natjerati da obave svoj posao do kraja. Nije želio reći smatra li da je odgoda izbora glavnog ravnatelja u izravnoj vezi s donošenjem novog zakona o HRT-u, ali kaže da mu se čini da to ipak utječe na izbor ravnatelja.

Povratak

AKTUALNO