hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

S HRT-a prijete crnim ekranom

12.06.2010.

ZAGREB - Činjenica da je Vlada preko noći odlučila od prvog kolovoza smanjiti visine RTV pristojbe za 25 posto, odnosno sa 80 kuna na 60 kuna, ujedinila je sve djelatnike HRT-a kao malo što do sada. Sve sindikalne podružnice, zajedno s ogrankom Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u u petak su na tiskovnoj konferenciji zbog ove odluke među ostalim tražili i ostavke ministra financija Ivana Šukera i ministra kulture Bože Biškupića, dok se Vladu prozivalo zbog pogodovanja krupnom kapitalu koji želi javni servis na koljenima ne bi li mogao oploditi svoja velika ulaganja u medijsko tržište.
   
Nepoznati motivi

    Cilj je uništiti javni servis, ne dvoje djelatnici HRT-a. No, kojim se motivima Vlada vodila kada je odlučila dovesti u pitanje egzistenciju 3500 djelatnika, nisu sigurni. Po hodnicima se kao najizgledniji motiv spominjao onaj osobni premijerke Kosor, koja, navodno, nije mogla otrpjeti način na koji je javna televizija u posljednje vrijeme prati.
    – Ovo je politička ucjena. Ali gospodo, Infobiro više ne stanuje ovdje. Ovo je ucjena, a kako je ucjena kazneno dijelo ministar Biškupić koji je ovo predložio neka podnese ostavku – kazao je u ime Sindikata novinara Željko Valčić.
   
Štrajk kao opcija

    Goran Rotim je pak zatražio ostavku ministra Šukera jer manipulira podacima i ni sam ne zna duguje li HRT Poreznoj upravi 300, 500 ili 700 milijuna kuna.
    Sindikalisti poručuju kako je još uvijek otvorena opcija i štrajk i zacrnjen ekran. Predsjednik Programskog Vijeća Zvonko Milas i v.d. glavnog ravnatelja Josip Popovac u ponedjeljak su, kako neslužbeno saznajemo, pozvani na razgovor u Vladi. Pokušat će uvjeriti premijerku da povuče odluku.


U opasnosti Mundijal
   
    Građani će zbog odluke Vlade godišnje uštedjeti 240 kuna, HRT godišnje izgubiti oko 300 milijuna kuna. Kad se izuzmu plaće i plaćanje obveza, program HRT-a stoji 374 milijuna. Na sportski program odlazi 130 milijuna, 61 milijun ide stranom, 60 dramskom, 36 informativnom. Samo prava prijenosa Svjetskog prvenstva u nogometu stoje 35 milijuna kuna, a navodno FIFA-i još nije plaćeno 10 milijuna kuna zbog čega bi cijeli projekt praćenja mogao doći u pitanje.


Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO