hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Okrugli stol: ustavne promjene trebale bi unaprijediti medijsko praćenje manjina

01.07.2010.

monitor.hr

Ustavne promjene trebale bi znatno unaprijediti medijsko praćenje života pripadnika manjina koje se do sada u javnim
medijima često svodilo na senzacionalizam i izvješćivanje o pojedinim izgredima, ocijenjeno je večeras na okruglom stolu "Manjine u ustavnim promjenama i mediji" u zagrebačkom Novinarskom domu.

Okrugli stol organizirao je Zbor novinara medija nacionalnih manjina Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer istaknuo je važnost javnih medija u informiranju građana o manjinama te izrazio nezadovoljstvo načinom izvješćivanja. Naveo je kako su manjine, po popisu stanovništva iz 2001., u Hrvatskoj zastupljene sa 7,47 posto, a na svim programima HRT-a zastupljen ih je jedan posto.Smatra da manjine moraju biti zastupljene u svim programima HRT-a, a ne samo u HTV-ovoj emisiji "Prizmi", koja je, kako smatra, na neki način getoizirana.

Saborski zastupnik Milorad Pupovac smatra da promjene Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina otvaraju vrata za drukčije gledanje i odnos prema manjinama u društvenom i političkom životu. Dodao je kako su najvažnije promjene vezane
uz izborni postupak te uz reguliranje manjinskih institucija, prije svega manjinskih samouprava.

Ako ne bude više prostora u redovitim programima za manjine, to neće biti dobar znak glede razumijevanja sadašnjeg trenutka, smatra Pupovac. Kao primjer naveo je kako je SDSS u zadnje dvije godine sazvao osam do 12 konferencija za novinare, a HRT je popratio samo dvije.

No zato je javnost, kako smatra, na incidentan način obaviještena da se na komemorativnom skupu u Jadovnu pojavila djevojka sa šajkačom i grbom koji je, kako je kazao, prepoznat kao kokarda.

"Incidentnost u vezi s manjinama - da kao tema općeg medijskog prostora, a problematika i tematika - to ne, to ćemo staviti
u 'Prizmu'", kazao je Pupovac. Zauzeo se za jače otvaranje javnih medija prema važnim pitanjima za nacionalne manjine i drukčiju organizaciju "Prizme".

Tijekom rasprave ocijenjeno je kako u većinskim medijima ne postoji senzibiliziranost za manjinska pitanja te da u medijima postoji neosjetljivost na govor mržnje, koji bi trebao biti sankcioniran.

(Hina)

 

Povratak

AKTUALNO